Vuoden elokuvatapaus Gravity avaa syksyn Night Visions -festivaalin Helsingissä 30.10.2013

Kaikkien aikojen suurimman ja monipuolisimman Night Visions -tapahtuman ohjelmistossa loka-marraskuun vaihteessa yhteensä 36 pitkää elokuvaa.

 

Helsingin elokuvateatteri Maximissa ja Kinopalatsissa 30.10.–3.11.2013 järjestettävän Night Visions Maximum Halloween 3013 -festivaalin lopullinen ohjelmisto on julkistettu. Tapahtumassa nähdään elokuvia peräti 13 eri maasta, useimmat nyt ensi kertaa valkokankaalla Suomessa.

 

Avajaiselokuva GRAVITY (USA/Iso-Britannia 2013) aloitti globaalin voittokulkunsa elokuun lopussa Venetsian festivaalin avajaiselokuvana. Hollywoodin menestyneimmän meksikolaisohjaajan Alfonso Cuarónin (Ja äitiäs kansIhmisen pojat) poikkeuksellisen intensiivinen avaruusseikkailu kohosi viime viikonloppuna myös USA:n katsojatilaston ykköseksi.

 

Festivaalin dokumenttielokuvasarjan kirkkain helmi on Frank Pavichin ohjaus JODOROWSKY’S DUNE (USA 2013), uskomaton tarina kaikkien aikojen suurimmasta scifi-elokuvasta, joka ei koskaan valmistunut mutta vaikuttaa pop-kulttuurin kuvastoon vielä tänäkin päivänä.

 

Esiin nostetaan myös vuoden merkittävimmät kauhu- ja fantasiaelokuvat. Cassavetes-dynastian valtakausi jatkuu komeasti Xan ”Johnin tytär” Cassavetesin esikoisfiktiolla, hyytävän tyylitellyllä vampyyritarinalla KISS OF THE DAMNED (USA 2012). Adam Wingardin YOU’RE NEXT (USA 2011/2013) on vuoden terävin slasher-kauhuelokuva, joka on poikkeuksetta voittanut maailmalla myös kriitikot puolelleen. Night Visions -ohjelmistossa kaksi vuotta sitten ilahduttaneen Israelin ensimmäisen kauhutrillerin Rabiesin ohjaajat Aharon Keshales ja Navot Papushado tekevät komean paluun uunituoreella toisella ohjauksellaan, yllätyskäänteillä herkuttelevalla trillerillä BIG BAD WOLVES (Israel 2013).

 

Festivaalin päävieraan Udo Kierin pitkältä uralta ohjelmistoon on valikoitu neljä elokuvaa. Andy Warholin suojeluksessa syntyneet Paul Morrisseyn ohjaukset FLESH FOR FRANKESTEIN (USA/Italia/Ranska1973) ja BLOOD FOR DRACULA (Italia/Ranska 1974) ovat hirtehisiä, voimakkaan omaperäisiä tulkintoja klassikkoaiheista. Aikuisviihdeparoni Paul Raymondin osin tuottama kauhutrilleri HOUSE ON STRAW HILL (Iso-Britannia 1976, ohj. James Kenelm Clarke) koettiin aikanaan niin niljakkaaksi, ettei sitä saanut esittää kotimaassaan vuosikymmeniin. Kierin omiin suosikkeihin lukeutuva Walerian Borowczykin TOHTORI JEKYLLIN NAISET (Ranska/Länsi-Saksa1981) on hypnoottinen tulkinta klassikkoteoksesta.

 

Myös kauan odotettu maailmanloppukomedia THE WORLD’S END (Iso-Britannia 2013) saapuu viimein Helsinkiin. Ohjaaja Edgar Wrightin, käsikirjoittaja-päätähti Simon Peggin ja näyttelijä Nick Frostin luoma Cornetto-trilogia on mahdollisuus nähdä nyt ensimmäistä kertaa valkokankaalla Suomessa kokonaisuudessaan, kun Night Visions esittää myös kolmikon edelliset elokuvat SHAUN OF THE DEAD (Iso-Britannia/Ranska/USA 2004) ja HOT FUZZ (Iso-Britannia/Ranska/USA 2007).

 

Kaikki festivaaliohjelmiston elokuvat ja esitysaikataulu osoitteessa www.nightvisions.info. Lipunmyynti käynnistyy perjantaina 18.10.2013 Finnkinon teattereissa ja verkkokaupassa.