Language switcher

Vieraat

JASMIN SAVOY BROWN

Jasmin Savoy Brown (s. 1994) saapuu Los Angelesista Helsinkiin esittelemään Alex Noyerin kauhutrilleriä Sound of Violence, jonka pääosassa hän tekee suorastaan virtuoosimaista työtä.

Brown tunnetaan parhaiten HBO-sarjasta The Leftovers (2015-2017), jossa hän esiintyi Justin Theroux’n ja Regina Kingin rinnalla. Huomiota saaneita tv-rooleja ovat myös keskeiset osat TNT-kanavan William Shakespeare -draamassa Will (2017) ja ABC-kanavan oikeussalidraamassa For The People (2018-2019).

Ensi vuonna Brown nähdään keskeisessä roolissa hartaasti odotetussa Scream-uutuudessa, jossa ovat mukana myös elokuvasarjan alkuperäistähdet Neve Campbell, Courteney Cox ja David Arquette. Yhdysvalloissa jo huomattavaa suitsutusta kerännyt toinen uutuus on Showtime-sarja Yellowjackets, jossa Brown esiintyy Juliette Lewisin ja Christina Riccin rinnalla.

Brown työstää paraikaa ensimmäistä äänilevyään, jonka tyylilajiksi hän kuvailee Olivia Deanin, Angie McMahonin ja Maggie Rogersin innoittamaa indie-rockia. Hän on myös aktiivinen LGBTQ+-yhteisön oikeuksien ja viihdeteollisuuden diversiteetin tärkeyden puolestapuhuja

Jasmin Savoy Brown paikalla Sound of Violence -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstai 2.12. klo 18.00 Bio Rex Lasipalatsi
Sunnuntai 5.12. klo 13.45 Cinema Orion


NIKIAS CHRYSSOS

Nikias Chryssos (s. 1978) saapuu tarjoilemaan Night Visions -yleisölle kuumeisesti odotetun toisen pitkän elokuvansa A Pure Place. Kutkuttavan omintakeinen jännitysdraama kertoo kreikkalaisella saarella majaa pitävästä, Jim Jones -henkisestä kultista, joka vannoo äärimmäisen sisäisen ja ulkoisen puhtauden nimeen.

Ohjattuaan ensin useita kansainvälisiä palkintoja kahmineita lyhytelokuvia Chryssos teki näyttävän läpimurtonsa pitkän elokuvan maailmassa nerokkaalla esikoisellaan Der Bunker (2015). Vertauksia sekä David Lynchiin että John Watersiin kirvoittanut elokuva kohosi yllätyshitiksi myös Night Visions -festivaaliohjelmistossa.

Sukujuuriltaan saksalais-kreikkalainen Chryssos opiskeli elokuva- ja videotuotantoa Britanniassa ja ohjaamista Filmakademie Baden-Württembergissa Saksassa. Vuonna 2012 hän perusti tuotantoyhtiö Kataskop Filmin, jonka nimissä hän myös tuotti esikoispitkänsä Der Bunkerin. A Pure Place -elokuvaa kehiteltiin maailman suurimman elokuvafestivaalin siipien suojissa Résidence du Festival de Cannesissa.

Nikias Chryssos paikalla A Pure Place -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Perjantai 3.12. klo 16.00 Cinema Orion
Lauantai 4.12. klo 20.45 WHS Teatteri Union


ALEX NOYER

Alex Noyer saapuu Helsinkiin esittelemään Night Visions -yleisölle ohjaamansa ja käsikirjoittamansa kauhutrillerin Sound of Violence. Poikkeuksellisen omintakeinen, myös kevään 2021 Oscar-magneetin Sound of Metalin kanssa resonoiva elokuva on amerikkalais-suomalainen yhteistuotanto, joka on toteutettu täysin englanninkielisenä Yhdysvalloissa.

Ranskalais-suomalainen Noyer opiskeli mainosalaa Lontoossa ja perusti tuotantoyhtiö You Know Filmsin vuonna 2008. Hänen ensimmäinen oma ohjauksensa ja tuotantonsa oli lyhytdokumentti A Conversation with Julian Schnabel. Myös miehen ensimmäinen pitkä dokumentti New York Influence City (2011) pureutui taidemaailmaan.

Legendaarisesta rumpukoneesta TR-808:sta kertova dokumentti 808 sai maailmanensi-iltansa Austinin maineikkaalla South by Southwest -festivaalilla vuonna 2015. Noyerin tuottamassa Alexander Dunnin ohjauksessa laitteen mullistavuutta valottavat muun muassa Phil Collins, Pharrell Williams, Damon Albarn sekä New Order – ja The Beastie Boys -yhtyeiden jäsenet.

808:n menestyksen vanavedessä Noyer päätti keskittyä kauhu- ja trillerielokuvien kehittelyyn. Uran uuden suunnan ensimmäinen hedelmä ja Sound of Violence -elokuvan esiaste, lyhytelokuva Conductor (2018) voitti useita kansainvälisiä festivaalipalkintoja ja nähtiin myös Night Visions -festivaaliohjelmistossa.

 Alex Noyer paikalla Sound of Violence -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstai 2.12. klo 18.00 Bio Rex Lasipalatsi
Sunnuntai 5.12. klo 13.45 Cinema Orion


PHILIPP ”VIRUS” REICHENHEIM

Philipp Reichenheim (s. 1971, Länsi-Berliini, Länsi-Saksa), joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Philipp Virus, tuo Helsinkiin amerikkalaisen vaihtoehtorockin ikoniseen yhtyeeseen pureutuvan dokumenttielokuvansa Freakscene: The Story of Dinosaur Jr.

Berliinissä asuva Reichenheim on ohjaaja ja videotaiteilija, joka on viimeisen 30 vuoden aikana ohjannut yli sata musiikkivideota ja muutamia maailman festivaaleja kiertäneitä lyhytelokuvia. Dinosaur Jr. -yhtyeen lisäksi hän on työskennellyt yhdessä muun muassa Sonic Youthin voimahahmojen Kim Gordonin ja Thurston Mooren sekä Alec Empiren, Atari Teenage Riotin ja The Stoogesin kanssa.

Vuonna 2002 Reichenheim työskenteli yhtenä kuvaajana Gerd Conradin terroristidokumentisssa Starbuck Holger Meins. Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut, Werner Herzogin Kaspar Hauser -elokuvan tähdestä kertova Miron Zownirin dokumentti Bruno S. – Estrangement is Death oli Reichenheimin tuotantoyhtiön Virus Filmsin osatuottama. Vuonna 2015 Jim Jarmusch sisällytti Reichenheimin kuvaamaa materiaalia Iggy & The Stooges -dokumenttiinsa Gimme Danger.

Reichenheim työstää paraikaa tuotantokuntoon ensimmäistä pitkää fiktioelokuvaansa, trilleriä Schatten / Shadows sekä dokumenttielokuvaa digital hardcore -musiikin pioneeriyhtyeestä Atari Teenage Riotista.

Philipp ”Virus” Reichenheim paikalla Freakscene: The Story of Dinosaur Jr. -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstai 2.12. klo 18.00 Cinema Orion
Lauantai 4.12. klo 16.45 WHS Teatteri Union


JEAN-MICHEL ROUX

Jean-Michel Roux (s. 1964, Nantes, Ranska) tuo Helsinkiin liki täysin unohduksiin painuneen esikoispitkänsä The Thousand Wonders of the Universe (Les mille merveilles de l’univers, 1997). 1990-luvun lopun kärkinäyttelijöillä roolitettu dystooppinen scifi-seikkailu oli jo tekoainakaan ranskalaisen elokuvan outolintu, jota kriitikot luonnehtivat muun muassa epäviralliseksi Enki Bilal -filmatisoinniksi Philip K. Dick -mausteilla.

19-vuotiaana ensimmäisen lyhytelokuvansa, fantasian Wild District (Quartier Sauvage) ohjannut Roux työsti Philip K. Dick -fiksaatiotaan myös lyhäreissään The Voice of the Desert (La Voix du Désert, 1987) ja Too Near the Gods (Trop pres des Dieux, 1992). Ollessaan Islannissa etsimässä kuvauspaikkoja seuraavaan pitkään scifi-elokuvaansa 1990-luvun lopussa hän perehtyi islantilaisten yliluonnollisiin uskomuksiin ja ohjasi lopulta niistä täyspitkän dokumentin Investigation into the Invisible World (Enquête sur le monde invisible, 2002). Ohjaajan toinen Islanti-dokumentti The Mysteries of Snæfellsjökull (Les Mystères du Snæfellsjökull, 2009) pureutuu Snaefellsjökull-tulivuoreen liittyvään mytologiaan. Roux’n tuorein ohjaustyö on Suomessa kuvattu, Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalauksen ympärille rakennettu dokumentti Pohjolan enkeli (2017).

Jean-Michel Roux paikalla The Thousand Wonders of the Universe -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Perjantai 3.12. klo 23.00 WHS Teatteri Union
Sunnuntai 5.12. klo 12.00 WHS Teatteri Union


LAURA UGOLINI

Laura Ugolini saapuu Norjasta Helsinkiin esittelemään kirkkaissa väreissä kylpevän, satiirisen kauhulyhytelokuvansa Dystopia, jossa neljä määrätietoista naista antaa miehille kyytiä mielensä mukaan. Paitsi ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvia, Ugolini on työskennellyt myös apulaisohjaajana useissa genre-elokuvatuotannoissa sekä Italiassa että Norjassa. Hän oli yksi apulaisohjaajista antologiaelokuvassa The Profane Exhibit (2013), jossa olivat ohjaajina mukana muun muassa genrelegendat Ruggero Deodato, Jose Mojica Marins, Yoshihiro Nishimura ja Sergio Stivaletti. Norjalaisen genre-elokuvan kiintotähtien Tommy Dead SnowWirkolan ja André Øvredalin kanssa hän on päässyt työskentelmään niin ikään apulaisohjaajana Netflix-elokuvassa The Trip (2021) ja Night Visions -ohjelmistossakin nähdyssä trilleriseikkailussa Mortal (2020).

Laura Ugolini paikalla Dystopia-lyhytelokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä (lyhäri esitetään elokuvan Mother Schmuckers alkukuvana):

Keskiviikko 1.12. klo 21.00 WHS Teatteri Union
Lauantai 4.12. klo 23.15 WHS Teatteri Union


JOHAN VON SYDOW

Johan von Sydow (s. 1961) tuo Helsinkiin tuoreimman ohjauksensa Tiny Tim: King for a Day, joka on väkevästi elokuvallinen dokumentti nimikkohahmostaan, 1960-luvun Yhdysvalloissa vastakulttuuri-ikoniksi ja sittemmin koko kansan julkkikseksi kohonneesta erikoismuusikosta, muun muassa John Lennonin ja Bob Dylanin ylistämästä Tiny Timistä.

Eräs Ruotsin johtavista tv-kriitikoista kutsui von Sydow’n kahta ensimmäistä dokumenttielokuvaa Mare Kandre (2009) ja Jussi Björling Saga (2011) ”2000-luvun Ruotsin parhaiksi kulttuuridokumenteiksi”. Niin ikään kriitikoiden suusta kuultuna von Sydown ohjaus Ratata through the 80s (2013) oli ”pop-musiikkidokumentti, johon kaikkia tulevia ruotsalaisia pop-musiikkidokumentteja verrataan”. Jussi Björling Saga oli myös ehdolla vuoden parhaaksi dokumenttielokuvaksi ruotsalaisen tv-alan Kristallen-gaalassa.

Von Sydow on opiskellut valokuvausta, journalismia, näyttelemistä ja venäjää. Hän työskentelee nykyisin Ruotsin YLEn eli SVT:n ohjaajana ja tuottajana. Toisinaan hän myös yrittää hioa taitojaan stand up -koomikkona.

Johan von Sydow paikalla Tiny Tim: King for a Day -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Keskiviikko 1.12. klo 17.00 WHS Teatteri Union
Lauantai 4.12. klo 18.45 WHS Teatteri Union