Language switcher

Vieraat

LUIGI COZZI

Olivier Strecker

Tämänkertaisen festivaalin päävieras, science fictionin ja fantasian pitkän linjan moniosaaja Luigi Cozzi (s. 1947, Busto Arsizio, Italia) saapuu Helsinkiin Roomasta. Konkarin seitsemälle vuosikymmenelle ulottuva, kunnioitusta herättävä elokuvaura jatkuu yhä.

Toimittajana elokuvamaailmaan tuntumaa ottanut Cozzi tutustui 1970-luvun alussa Dario Argentoon ja aloitti pitkäaikaisen yhteistyön italokauhun mestarin kanssa. Ensimmäisiä meriittejä olivat tarinakrediitit Argenton ohjauksissa Hiipivä kauhu (The Cat o’ Nine Tails, 1971), Four Flies on Grey Velvet (1971) ja The Five Days (1973). Erikoistehosteita hän päätyi tekemään Argenton Jennifer Connelly -kauhutrilleriin Phenomena (1985).

Ohjaajana ja käsikirjoittajana Cozzi on aina ollut kallellaan ennen muuta scifiin, fantasiaan ja kauhuun. Lista hänen kanssaan työskennelleistä näyttelijöistä on vaikuttava: Oscar-voittaja Christopher Plummer, Ritari Ässä – ja Baywatch-tähti David Hasselhoff, pahamaineinen sikailijadiiva Klaus Kinski, Arnold Schwarzeneggerin kehonrakennuskilpakumppani ja Marvelin Hulkin ensimmäinen esittäjä Lou Ferrigno, yli 200 roolin tuhatkasvo ja Halloween-elokuvasarjan tähti Donald Pleasence.

Nyt festivaalilla nähtävä Cozzin neljän ohjaustyön retrospektiivi koostuu hänen tuotantonsa avaintöistä. Starcrash (1978) on ensimmäisen Star Warsin vanavedessä surffannut avaruusseikkailu. Contamination (1980) mukailee Ridley Scottin Alienia ja yhdistää sen huimaan agenttiseikkailuun. Hercules (1983) niputtaa Conan – barbaarin inspiroimaa muskelisankaritoimintaa scifi- ja fantasiateemoihin hämmästyttävällä kierteellä. The Black Cat (1989) on psykedeelinen kauhutrippi, joka syntyi Dario Argenton The Three Mothers -elokuvatrilogian päätösosan alkuperäiskäsikirjoituksesta.

Cozzi on jatkanut yhteistyötään Argenton kanssa näihin päiviin saakka. 1990-luvulla hän työskenteli second unit -ohjaajana Argenton ja George A. Romeron Edgar Allan Poe -elokuvassa Two Evil Eyesissä (1990) ja Asia Argenton tähdittämässä The Stendhal Syndromessa (1996). Hän on myös ohjannut useamman dokumentin yhteistyökumppanistaan.

Cozzi palasi pitkän kauhufiktion pariin ohjauksellaan Blood on Méliès’ Moon, joka sai ensi-iltansa vuonna 2016.

 

Luigi Cozzi paikalla elokuviensa kaikissa Night Visions -näytöksissä:

Starcrash keskiviikkona 13.11. klo 19.30 Kinopalatsi 9

The Black Cat torstaina 14.11. klo 19.35 Kinopalatsi 9

Hercules perjantaina 15.11. klo 16.45 Kinopalatsi 9

Contamination lauantaina 16.11. klo 20.15 Kinopalatsi 2


CAN EVRENOL

Can Evrenol tuo Helsinkiin vasta kansainvälistä festivaalikierrostaan aloittelevan uutuutensa SAYARAn, joka on naisenergialla ja martial arts -toiminnalla ladattu kovaotteinen kostotarina.

Istanbulissa vuonna 1982 syntynyt Evrenol teki kansainvälisen läpimurtonsa houreisella debyytillään Baskinilla (2015). Sitä seurasivat Lovecraft– ja Argento-vaikutteinen uskontokulttikauhu Housewife (NV 2018), osio folk horror -antologiassa The Field Guide to Evil (myös NV 2018) sekä post-apokalyptinen seikkailu Girl with No Mouth (2019).

Evrenol kävi koulunsa Istanbulin Uskudar American Academyssa ja opiskeli sen jälkeen Kentin yliopistossa Canterburyssä taidehistoriaa ja elokuvaa. Valmistuttuaan hän osallistui kahdeksanviikkoiselle elokuvantekokurssille New York Film Academyn Los Angelesin kampuksella, jonka aikana hän myös teki ensimmäisen lyhytelokuvansa Screws / Vidalar.

Jo uransa alkumetreillä Evrenol kertoo olleensa paitsi lyhytelokuvantekijä, myös kulttielokuvien intohimoinen rakastaja. Hänen suosikkiohjaajiinsa lukeutuvat Quentin Tarantino, David Cronenberg, David Lynch, Stanley Kubrick, George A. Romero, Lucio Fulci, Michael Haneke, Gaspar Noe, Takashi Miike, Chris Cunningham, Nuri Bilge Ceylan ja Zeki Demirkubuz.

Evrenolin ensimmäinen pitkä fiktio Baskin on jo ehtinyt kasvaa kansainväliseksi kulttielokuvailmiöksi. Maailman suurimman elokuvatapahtuman Toronto International Film Festivalin tavoitellussa Midnight Madness -sarjassa maailmanensi-iltansa saanut teos toi ohjaajalleen vuoden ohjaajatulokkaan palkinnon Yhdysvaltain tärkeimmällä genre-elokuvafestivaalilla Fantastic Festillä. Elokuvan levitysoikeudet myytiin sittemmin yli 40 maahan.

 

Can Evrenol paikalla Saỷara-elokuvansa molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstaina 14.11. klo 19.30 Kinopalatsi 5

Lauantaina 16.11. klo 17.45 Kinopalatsi 2


JUSTIN HARDY

Britanniasta Helsinkiin saapuva Justin Hardy tuo mukanaan perinpohjaisesti vaikuttavan ja syvästi henkilökohtaisen dokumenttielokuvansa CHILDREN OF THE WICKER MANin, jonka hän esittelee Night Visions -yleisölle yhdessä tuottajansa Chris Nunnin kanssa. Kaksikko presentoi festivaalilla myös dokumenttinsa aiheen, Justinin edesmenneen isän Robin Hardyn folk horror -klassikon THE WICKER MANin, joka nähdään nyt häikäisevänä 4K-restaurointina.

Hardy työskentelee Lontoossa sekä elokuvantekijänä että yliopistojen luennoitsijana. Hän on voittanut töillään sekä Royal Television Societyn RTS-palkintoja että BAFTA-palkintoja, minkä lisäksi hänet on huomioitu Emmy- sekä Grierson-palkintoehdokkuuksilla. Hänen tuoreimpia töitään ovat Raw TV:lle ja Disney Plussalle tuotettu The 50 Ton Pot Run (Locked Up Abroad) sekä Raw TV:lle ja CNN:lle tuotettu The Windsors: Behind the Royal Dynasty.

Hänen tuoreimpia kirjallisia töitään on julkaistu UCL Pressin kustantamassa kirjassa Lockdown Cultures (toim. Stella Bruzzi), MUP:n kustantamassa teoksessa A New Genre? ja Palgraven kustantamassa teoksessa Filmmaker as Historian.

 

 

Justin Hardy paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä yhdessä Chris Nunnin kanssa:

Children of The Wicker Man perjantaina 15.11. klo 16.50 Kinopalatsi 2

The Wicker Man lauantaina 16.11. klo 15.40 Kinopalatsi 1

Children of The Wicker Man lauantaina 16.11. klo 18.00 Kinopalatsi 9


JIM HOSKING

Brittivisionääri Jim Hosking saapuu Helsinkiin silkkaa nerokkuutta säteilevän uutuutensa EBONY AND IVORYn kanssa. Yhdysvaltain tärkeimmällä genre-elokuvafestivaalilla Fantastic Festillä vastikään maailmanensi-iltansa saanut teos saa nyt Night Visions -kattauksessa ensiesityksensä Euroopassa.

Hosking täräytti yleisöltään kertaheitolla luulot pois jykevällä esikoisellaan The Greasy Strangler (2016). Omaehtoinen, muun muassa John Watersin rouheampaan tuotantoon verrattu kauhukomedia sai maailmanensi-iltansa Pohjois-Amerikan vaikutusvaltaisimman elokuvafestivaalilla Sundancessa ja Suomen-ensi-iltansa missäpä muualla kuin Night Visions -ohjelmistossa. Suomi on myös ainoa Pohjoismaa, jossa elokuva pääsi lopulta kaupalliseen teatterilevitykseen.

Myös auteur-neron toinen pitkä elokuva, Aubrey Plazan, Jemaine Clementin ja Craig Robinsonin tähdittämä Ihmeellinen Beverly Luff Linn (An Evening with Beverly Luff Linn, 2018) sai maailmanensi-iltansa Sundancessa ja ensiesityksensä Suomessa Night Visions -festivaalilla.

Sundancea ja Night Visionsia yhdistää myös Hoskingin Adult Swim -kaapelikanavalle luoma absurdin komedian riemuvoitto, molemmilla festivaaleilla valkokankaalla esitetty sarja Tropical Cop Tales (2018-2019).

 

Jim Hosking paikalla elokuviensa kaikissa Night Visions -näytöksissä:

Ebony and Ivory keskiviikkona 13.11. klo 17.25 Kinopalatsi 9

The Greasy Strangler perjantaina 15.11. klo 21.30 Kinopalatsi 2

Ebony and Ivory lauantaina 16.11. klo 20.15 Kinopalatsi 9


KALLE KINNUNEN

Nyt Night Visions -ohjelmistossa ensiesityksensä Pohjoismaissa saava SHADOWLAND on ensimmäinen Kalle Kinnusen tuottama dokumenttielokuva. Kinnusen yhdessä ohjaaja Otso Tiaisen kanssa käsikirjoittaman teoksen tuotantoyhtiö on myös Aki Kaurismäen tuoreimmista töistä tunnustusta saanut Bufo.

Vuodesta 1998 elokuvatoimittajana työskennellyt Kinnunen tunnetaan Suomen Kuvalehden elokuvakriitikkona ja kirjailijana, jonka julkaistut työt liittyvät kiinteästi paitsi elokuvaan, myös suomalaiseen audiovisuaaliseen kulttuuriin ja musiikkiin. Historian alkuhämärissä Kinnunen kuului myös Night Visions -festivaalin ohjelmistotyöryhmään.

Kinnunen voitti elokuvatoimittajan ja -kirjailijan työstään vuonna 2019 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun palkinto annettiin jollekin muulle kuin elokuvantekijälle sen 60-vuotisen historian aikana.

Kalle Kinnunen esittelee Shadowlandin Night Visions -yleisölle yhdessä ohjaaja-käsikirjoittaja Otso Tiaisen kanssa elokuvan Pohjoismaiden-ensi-iltanäytöksessä perjantaina 15. marraskuuta klo 19.00 Kinopalatsin salissa 1.


SCOOTER McCRAE

Yhdysvaltain itärannikolta Helsinkiin saapuva Scooter McCrae tuo tullessaan kuumottavan uutuutensa BLACK EYED SUSANin, 1970-luvun grindhouse-klassikoistakin muistuttavan intensiivisen jännitysdraaman, joka on kuvattu pieteetillä 16-milliselle filmille ja jonka musiikista vastaa italialainen elokuvasäveltäjäikoni Fabio Frizzi.

1990-luvun ärhäköillä videoprovokaatioilla Shatter Dead (1994) ja Sixteen Tongues (1999) underground- ja indie-piirien puheenaiheeksi kirinyt McCrae palasi genrekartalle vuonna 2015 lyhytelokuvallaan Saint Frankenstein. Black Eyed Susanin hän on jo ennättänyt julistaa viimeiseksi pitkäksi elokuvakseen.

 

 

 

 

 

Scooter McCrae paikalla Black Eyed Susan -elokuvansa molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstaina 14.11. klo 17.25 Kinopalatsi 9

Lauantaina 16.11. klo 22.30 Kinopalatsi 9


CHRIS NUNN

Night Visions -vieraaksi Brittein saarilta saapuva Chris Nunn tuo mukanaan tuottamansa dokumenttielokuvan CHILDREN OF THE WICKER MANin, jonka hän esittelee Night Visions -yleisölle yhdessä ohjaajansa Justin Hardyn kanssa. Kaksikko presentoi festivaalilla myös dokumenttinsa aiheen, Justin Hardyn edesmenneen isän Robin Hardyn folk horror -klassikon THE WICKER MANin, joka nähdään nyt häikäisevänä 4K-restaurointina.

Nunn työskentelee elokuvataiteen apulaisprosessorina Birminghamin Russell Group Universityssä. Hänen tutkimuksensa keskittyy elokuvanteon koulutukseen, ja hänen aiemmat oppilaansa ovat voittaneet Royal Television Societyn RTS-palkintoja sekä BAFTA-palkintoja ja olleet ehdolla Grierson-palkintojen ja opiskelija-Oscareiden saajiksi. Nunnin tutkimuskohteisiin lukeutuvat myös kulttielokuvat ja -tv-sarjat.

 

 

 

 

Chris Nunn paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä yhdessä Justin Hardyn kanssa:

Children of The Wicker Man perjantaina 15.11. klo 16.50 Kinopalatsi 2

The Wicker Man lauantaina 16.11. klo 15.40 Kinopalatsi 1

Children of The Wicker Man lauantaina 16.11. klo 18.00 Kinopalatsi 9


OTSO TIAINEN

Nyt Night Visions -ohjelmistossa ensiesityksensä Pohjoismaissa saava SHADOWLAND on ensimmäinen Otso Tiaisen ohjaama dokumenttielokuva. Tiaisen yhdessä tuottajansa Kalle Kinnusen kanssa käsikirjoittaman teoksen tuotantoyhtiö on myös Aki Kaurismäen tuoreimmista töistä tunnustusta saanut Bufo.

Helsingissä asuva Tiainen tunnetaan musiikkivideo-ohjaajana ja tv-dokumentaristina. Hänet huomioitiin uransa ensimmäisillä palkinnoilla vuonna 2002 itseoppineena musiikkivideo-ohjaajana, mistä urkeni ura mainosohjaamisen pariin.

Vuonna 2012 Tiainen loi Gimmeyawallet Productions -yhtiön Ylelle tuottaman Sami Yaffa: Sound Tracker -sarjan, jota tuotettiin lopulta kolme kautta vuosina 2014-2016. Sound Trackeristä Tiainen voitti kaksi Venla-palkintoa. Sittemmin sarja myytiin myös Netflixille kansainväliseen jakeluun.

Sound Trackerin jälkeen Tiainen ohjasi kaksi kautta dokumenttisarjaa Meeri Koutaniemi – Irti kuvasta (2021-2023). SHADOWLANDin parissa työskentelyn hän aloitti jo vuonna 2016.

Otso Tiainen esittelee Shadowlandin Night Visions -yleisölle yhdessä tuottaja-käsikirjoittaja Kalle Kinnusen kanssa elokuvan Pohjoismaiden-ensi-iltanäytöksessä perjantaina 15. marraskuuta klo 19.00 Kinopalatsin salissa 1.