Language switcher

Vieraat

SYKSYN 2022 FESTIVAALIN VIERAAT

John Sayles

Marraskuun 2022 Night Visions -festivaalin päävieraaksi Helsinkiin saapuva amerikkalaisen independent-elokuvan ikoni John Sayles (s. 1950, Schenectady, New York, USA) starttasi uransa genre-elokuvien käsikirjoittajana ja eteni piikikkään yhteiskunnallisen draaman moninkertaisesti palkituksi osaajaksi.

1970-luvulla ja 1980-luvun alussa Sayles työskenteli muun muassa b-mahtimies Roger Cormanin leivissä (mm. Battle Beyond the Stars – Vaarojen planeetta, 1980). Yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista oli Joe Dante, jolle Sayles kirjoitti ohjattavaksi sittemmin klassikon asemaan kohotetut kauhuelokuvat Piraija (1978) ja The Howling – Ulvonta (1981). Mutkien kautta hän päätyi myös kirjoittamaan varhaisen käsikirjoitusversion maapallolle saapuvan avaruuden muukalaisen tarinasta, josta myöhemmin kehkeytyi Steven Spielbergin E.T. (1982).

Saylesin ohjaajaura käynnistyi draamalla Return of the Secaucus Seven (1980). Moni pitää mestarin 18 pitkästä elokuvasta koostuvan ohjaajafilmografian pääteoksena modernia westerniä Lone Star (1996), josta Sayles sai myös parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden. Käsikirjoitusehdokkuus oli tuolloin järjestyksessä jo miehen toinen; ensimmäinen irtosi draamasta Passion Fish (1992).

Sayles on paitsi käsikirjoittanut kaikki omat ohjauksensa, myös leikannut niistä lähes jokaisen.

1980-luvun puolivälissä Saylesilla oli myös merkittävä rooli Bruce Springsteenin muusikkouran nousukiidon siivittäjänä, kun hän ohjasi globaaleiksi ilmiöiksi kohoneet musiikkivideot kappaleisiin Born in the U.S.A., I’m on Fire ja Glory Days.

Tuoreemmista saavutuksista on syytä mainita käsikirjoitus Mark Watersin fantasiaseikkailuun Spiderwickin kronikat (The Spiderwick Chronicles, 2008).

Sayles on kunnostautunut myös näyttelijänä sekä kirjailijana, jolta on julkaistu neljä romaania ja kaksi novellikokoelmaa. Hänen romaaninsa Union Dues (1977) oli ehdolla Yhdysvalloissa sekä National Critics’ Circle -palkinnon että National Book Award -palkinnon saajaksi.

Sayles saapuu Helsinkiin elämänkumppaninsa, tuottaja Maggie Renzin kanssa. Renzi on tuottanut paitsi useimmat Saylesin elokuvat, myös muun muassa Karyn Kusaman läpimurtoesikoisen, Michelle Rodriguezin pääosittaman toimintadraaman Girlfight (2000).

John Sayles paikalla elokuviensa kaikissa Night Visions -näytöksissä:

Battle Beyond the Stars – Vaarojen planeetta keskiviikkona 16.11. klo 19.30 Kinopalatsi 9
The Challenge – Miekka miekasta torstaina 17.11. klo 19.00 Kinopalatsi 5
The Howling – Ulvonta perjantaina 18.11. klo 21.15 Kinopalatsi 1
Lone Star lauantaina 19.11. klo 17.45 Kinopalatsi 9


Kurtis David Harder

Kurtis David Harder saapuu Night Visions -festivaalille Kanadasta mukanaan kaksi tuoreinta pitkää elokuvaansa, Get Outiin ja Hereditary – Pahan perintöön verrattu paranoiakauhutrilleri Spiral sekä Thaimaan paratiisimaisemiin sijoittuva uunituore trilleriuutuus Influencer.

Spiralissa Harder on työskennellyt ohjaajana, yhtenä päätuottajista ja toisena leikkaajana yhdessä Colin Minihanin kanssa. Influencerissa hän on edellämainittujen vakanssien lisäksi työskennellyt myös toisena käsikirjoittajana kumppaninaan Tesh Guttikonda. Leikkaajatyöpariksi Influenceriin valikoitui Rob Grant.

Musiikkivideo- ja mainosohjaajana Torontossa ja Vancouverissa uraa luonut Harder käsikirjoitti ja ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa, synkän nuorisodraaman Cody Fitz (2011) ollessaan vasta 18-vuotias. Toisessa pitkässä ohjauksessa Incontrol (2017) lajityypiksi valikoituikin jo scifi-elementeillä sävytetty kauhutrilleri.

Omien ohjaustensa lisäksi Harder on työskennellyt viimeisen viiden vuoden aikana tuottajana kymmenessä kanadalaisessa genre-elokuvassa. Niistä Night Visions -ohjelmistossa on nähty Brandon Christensenin ohjaus Still/Born (2017), Colin Minihanin What Keeps You Alive (2018) ja Rob Grantin Harpoon (2019).

Kurtis David Harder paikalla Influencer- ja Spiral-elokuvien kaikissa Night Visions -näytöksissä:

Influencer keskiviikko 16.11. klo 21.35 Finnkino Kinopalatsi 5
Spiral torstai 17.11. klo 19.15 Finnkino Kinopalatsi 1
Influencer lauantai 19.11. klo 20.55 Finnkino Kinopalatsi 9


Andrew Thomas Hunt

Andrew Thomas Hunt (s. 1974, Whitby, Kanada) tuo Helsinkiin kolmannen pitkän elokuvansa, Fight Club -henkisten, ammattimaisten paljasnyrkkitappeluiden underground-maailmaan sijoittuvan toiminnallisen trillerin The Fight Machine. Hunt on ollut myös kiinteästi mukana tuottajana festivaalilla nyt Suomen-ensi-iltansa saavassa H.P. Lovecraft -vaikutteisessa kosmisessa kauhutrillerissä The Breach, jonka musiikin on säveltänyt Guns N’ Roses -kitarasankari Slash.

Yli neljännesvuosisadan mittaisen uran elokuvateollisuudessa jo tehnyt Hunt on työskennellyt sekä ohjaajana, käsikirjoittajana, leikkaajana että tuottajana. Hän on myös yksi genre-elokuvien kansainväliseen myyntiin erikoistuneen Raven Banner Entertainment -yhtiön perustajista ja omistajista. Raven Bannerin oman elokuvalevitystoiminnan kautta hän on ollut mukana lanseeraamassa Kanadan markkinoille muun muassa elokuvia The Autopsy of Jane Doe, Turbo Kid, Deathgasm, Climax ja The Painted Bird – Kirjava lintu. Monipuoliseen palettiin kuuluu myös Juho Kuosmasen Hymyilevä mies.

Huntin ensimmäinen pitkä ohjaus, Toronton prostituoitujen maailmaan sijoittuva kostotrilleri Sweet Karma (2009) sai maailmanensi-iltansa Pohjois-Amerikan suurimmalla genre-elokuvafestivaalilla Montrealin Fantasiassa. Toinen pitkä elokuva, toiminnallinen scifi-trilleri Spare Parts (2019) puolestaan sai maailmanensi-iltansa Aasian maineikkaammalla genre-elokuvafestivaalilla Etelä-Korean BiFANissa.

Hunt on työskennellyt myös tuottajana yli 20 pitkässä elokuvassa. Niistä Night Visions -yleisölle ovat tuttuja ainakin Marko Mäkilaakson It Came from the Desert (2017), Justin McConnellin Lifechanger (2018), kostotrilleri For the Sake of Vicious (2020) ja Steve Kostanskin P.G. – Psycho Goreman (2020).

Andrew Thomas Hunt paikalla The Fight Machine – ja The Breach -elokuvien Night Visions -näytöksissä:

The Fight Machine torstai 17.11. klo 21.30 Finnkino Kinopalatsi 5
The Fight Machine perjantai 18.11. klo 17.15 Finnkino Kinopalatsi 9
The Breach perjantai 18.11. klo 21.15 Finnkino Kinopalatsi 9
The Breach la-su-yö 19.-20.11. klo 02.45 Finnkino Kinopalatsi 5


Aaron B. Koontz

Juuri tällä hetkellä amerikkalaisen riippumattoman genre-elokuvan työteliäimpiin tekijöihin lukeutuva Aaron B. Koontz (s. 1980, Indiana, USA) saapuu Helsinkiin mukanaan vuoden riemastuttavin ja ronskein komediallinen meta-kauhutrilleri Scare Package II: Rad Chad’s Revenge. Elokuun 2020 Night Visions -festivaalilla menestykseksi kohonneen Scare Package -antologiaelokuvan jatko-osa kohottaa panoksia entisestään. Koko Scare Package -konseptin luoja Koontz on toiminut edellisen osan tavoin nyt sekä elokuvan yhtenä ohjaajana että käsikirjoittajana, minkä lisäksi hänet on kreditoitu yhdeksi sen päätuottajista.

Koontzin muista aiemmista ohjauksista Suomessa tunnetaan parhaiten hänen toinen pitkä elokuvansa, kauhuwestern The Pale Door (2020).

Tuottajana Koontz on työskennellyt viimeisen kahden vuoden aikana omien ohjaustensa lisäksi kahdeksassa pitkässä genre-elokuvassa. Näistä Franklin Ritchin scifi The Articife Girl voitti vastikään yleisöpalkinnon Pohjois-Amerikan tärkeimmällä genre-elokuvafestivaalilla Montrealin Fantasiassa.

Jälkituotannossa on tällä hetkellä viisi Koontzin tuottamaa genre-elokuvaa. Hän toteuttaa valtaosan tuotannoistaan oman yhtiönsä Paper Street Picturesin nimissä.

Aaron B. Koontz paikalla Scare Package II: Rad Chad’s Revenge -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Keskiviikko 16.11. klo 21.45 Finnkino Kinopalatsi 9
La-su-yö 19.-20.11. klo 00.40 Finnkino Kinopalatsi 5


Andrew Legge

Andrew Legge tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, poikkeuksellisen omintakeisen aikamatka-scifin LOLA, jota on jo ennätetty verrata muun muassa viime joulukuun Night Visions -festivaalin yleisöpalkinnon voittaneeseen japanilaistapaukseen Beyond the Infinite Two Minutes. LOLA sai maailmanensi-iltansa elokuussa Sveitsin maineikkaalla Locarnon elokuvafestivaalilla, jonka taiteellinen johtaja Giona Nazzaro intoutui kutsumaan Leggeä ”irlantilaisen elokuvamaailman tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi”.

Legge on ohjannut, käsikirjoittanut ja kuvannut lyhytelokuvia jo 20 vuoden ajan. Hänen työnsä The Unusual Inventions of Henry Cavendish (2005), The Chronoscope (2009) ja The Girl with the Mechanical Maiden (2013) ovat kiertäneet maailman festivaaleja ja tuoneet tekijälleen useita palkintoja vuosien varrella. LOLAn keskiössä oleva aikakone esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran jo Leggen lyhytelokuvassa The Chronoscope, joskin hiukan LOLAn laitteesta poikkeavassa muodossa.

Legge työskenteli kuvaajana myös kauhukomediasta Stitches (2012) tutun Conor McMahonin ensimmäisessä pitkässä ohjauksessa Dead Meat (2004).

Andrew Legge paikalla LOLA-elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Torstai 17.11. klo 17.30 Finnkino Kinopalatsi 9
Lauantai 19.11. klo 15.50 Finnkino Kinopalatsi 9


Andy Mitton

Suomessa pienoiseksi hitiksi kohonneen kummitustaloelokuva The Witch in the Window’n (2018) tekijä Andy Mitton tuo Night Visions -valkokankaille tuoreen uutuutensa The Harbinger, joka on katsojan äärimmäisen taitavasti pauloihinsa kietova, tämän päivän New Yorkiin sijoittuva painajaistrilleri.

Moniosaaja Mitton on työskennellyt The Witch in the Window’s tavoin The Harbingerissä sekä ohjaajana, käsikirjoittajana että leikkaajana, minkä lisäksi hän on myös säveltänyt elokuvansa musiikin.

Mittonin aiemmista töistä muistetaan hänen yhdessä Jesse Hollandin kanssa ohjaamansa kauhutrillerit YellowBrickRoad (2010) ja We Go On, joista jälkimmäinen ihastutti myös Night Visions -yleisöä syksyn 2016 festivaalilla. Mitton ohjasi yhdessä Hollandin kanssa myös Listen-nimisen jakson kauhuantologiaelokuvaan Chilling Visions: 5 Senses of Fear (2013).

Bostonista kotoisin oleva Mitton asuu nykyisin aivan New York Cityn tuntumassa yhdessä vaimonsa ja lastensa kanssa.

Helsingissä Mitton vierailee yhdessä Richard W. Kingin kanssa, joka on tuottanut muun muassa Mittonin ja Jesse Hollandin yhteisohjauksen We Go On sekä Mittonin soolo-ohjaukset The Witch in the Window ja The Harbinger.

Andy Mitton paikalla The Harbinger -elokuvan molemmissa Night Visions -näytöksissä:

Keskiviikko 16.11. klo 17.20 Finnkino Kinopalatsi 5
Lauantai 19.11. klo 20.45 Finnkino Kinopalatsi 5