Language switcher

Vieraat

JOHN McTIERNAN

Kevään 2024 festivaalin päävieras John McTiernan (s. 1951, Albany, New York, USA) on 1980-luvun lopun ja1990-luvun alun Hollywoodin menestynein toimintaelokuvien ohjaaja, joka teki Bruce Willisistä koko kansan rakastaman action-sankarin ja toi Arnold Schwarzeneggerin jo hyvässä vauhdissa olleelle uralle huimaa lisänostetta. Luottonäyttelijöihin lukeutuvat myös Pierce Brosnan ja Sean Connery. McTiernanin 11 pitkää ohjausta ovat tuottaneet pelkästään Yhdysvaltojen elokuvateattereissa reilusti yli 610 miljoonaa dollaria.

McTiernan asemoitui heti pitkän esikoisensa, Pierce Brosnanin uransa ensimmäiseen päärooliin kohottaneen kauhutrillerin Nomads – Yön muukalaiset (1986) jälkeen Hollywood-ohjaajien terävimpään kärkeen. Toinen pitkä ohjaus, yhä täysissä voimissaan olevalle elokuvasarjalle alkusysäyksen antanut Predator – Saalistaja (1987) syntyi modernin amerikkalaisen toimintaelokuvan kummisedän, tuottaja Joel Silverin suojeluksessa. Ohjaajamandaatin on kerrottu päätyneen McTiernanille pääosatähti Schwarzeneggerin suosituksesta, sillä itävaltalainen oli pitänyt Nomads – Yön muukalaiset -elokuvan tyylistä.

Yhteistyössä Silverin kanssa syntyi myös Bruce Willisin uran toimintatähtenä käynnistänyt ja menestyselokuvasarjan startannut Die Hard – Vain kuolleen ruumini yli (1988). McTiernan palasi ohjaamaan Willisiä myös sarjan kolmannessa elokuvassa Die Hard – Koston enkeli (1995). Niin ikään suurmenestykseksi kohosi kaikkien aikojen ensimmäinen Tom Clancy -romaanifilmatisointi, Sean Conneryn pääosittama ja Alec Baldwinin tähtistatusta merkittävästi kohentanut sukellusvenetrilleri Punaisen lokakuun metsästys (1990). Connery valikoitui miespääosaan vielä McTiernanin seuraavan ohjaukseen, romanttiseen sademetsäseikkailuun Medicine Man (1992), jonka naispääroolissa nähdään Martin Scorsesen Mafiaveljistä (1990) Oscar-ehdokkuudella huomioitu ja sittemmin esimerkiksi Sopranos– sarjan tähdeksi noussut Lorraine Bracco.

1990-luvulla McTiernan ohjasi toistamiseen Schwarzeneggeriä (Last Action Hero, 1993) sekä Pierce Brosnania (Seikkailija Thomas Crown, 1999) ja yritti avittaa espanjalaistähti Antonio Banderasin huippunsa juuri saavuttanutta Hollywood-uraa viikinkiseikkailulla 13. soturi (1999), joka perustuu Michael ”Jurassic Park” Crichtonin romaaniin. Vuosituhannen vaihduttua maestro pysyi uskollisena suosikkilajityypilleen Norman Jewisonin toimintascifiklassikon uusintafilmatisoinnissa Rollerball (2002) ja agenttitrillerissä Basic (2003), jonka pääosissa nähdään John Travolta ja Samuel L. Jackson. Basicin käsikirjoittaja James Vanderbilt on sittemmin kohonnut genremaineeseen kahden viimeisimmän Scream-elokuvan käsikirjoittajana ja tuottajana sekä nyt festivaalilla ensiesityksensä Suomessa saavan vampyyritrilleri Abigailin tuottajana.

John McTiernan paikalla elokuviensa kaikissa Night Visions -näytöksissä:
Nomads – Yön muukalaiset keskiviikkona 17.4. klo 21.00 Cinema Orion
Punaisen lokakuun metsästys torstaina 18.4. klo 19.00 Cinema Orion
Die Hard – Vain kuolleen ruumiini yli perjantaina 19.4. klo 20.00 Bio Rex Lasipalatsi
Predator + John McTiernan Masterclass lauantaina 20.4. klo 16.45 Bio Rex Lasipalatsi


SIMON BARRETT

Yhdysvaltalainen Simon Barrett (s.1978) tuo Helsinkiin yhden tämänkertaisen festivaalin uunituoreimmista elokuvista, vasta muutama viikko sitten Austinin maineikkaalla South by Southwest -festivaalilla maailmanensi-iltansa saaneen Azraelin. Ready or Not -elokuvan tähden Samara Weavingin pääosittama kauhutrilleri, jossa Barrett on ollut mukana sekä käsikirjoittajana että apulaisohjaajana, saa nyt Night Visions -ohjelmistossa ensiesityksensä Yhdysvaltojen ulkopuolella.

2000-luvun amerikkalaisen genre-elokuvan käsikirjoittajien terävimpään kärkeen kuuluva Barrett tunnetaan ennen muuta yhteistyöstään ohjaaja Adam Wingardin kanssa. Kaksikon filmografiasta löytyy viisi yhteistä pitkää elokuvaa: Kammottava tapa kuolla (A Horrible Way to Die, 2010), You’re Next (2011), The Guest (2014), Blair Witch (2016) ja Godzilla x Kong: The New Empire (2024). He työstivät yhdessä myös lyhytelokuvat kauhuantologioihin V/H/S (2012) ja The ABCs of Death (2012). Ohjaajana Barrett on kunnostautunut antologioissa V/H/S/2 (2013) ja V/H/S/94 (2021) sekä pitkässä kauhutrillerissä Seance (2021). Kaikki tähänastisen ohjaustyöt ovat perustuneet hänen omiin käsikirjoituksiinsa.

Tällä hetkellä Barrett työstää käsikirjoitusta pitkään elokuvaan 1980-luvun ThunderCats-animaatiosarjasta sekä John Woo -jatko-osaan Face/Off 2.

Simon Barrett paikalla Azrael-elokuvansa molemmissa festivaalinäytöksissä:
Perjantai 19.4. klo 17.50 Bio Rex Lasipalatsi
Lauantai 20.4. klo 18.35 WHS Teatteri Union


JESSICA FREYTAG

Brasiliasta Helsinkiin saapuva nouseva näyttelijäkyky Jessica Freytag on saanut uralleen huikeaa nostetta pääosallaan Chris Texin lyhytelokuvassa Wind Princess, joka tekee kunniaa Hayao Miyazakin animaatiolle Tuulen laakson Nausicaä (1984). Kotimaassaan hän kohosi valokeilaan roolillaan perheväkivaltaan pureutuneessa tv-sarjassa Not My Fault: Brazil (Não Foi Minha Culpa, 2022).

Jessica Freytag paikalla Wind Princess -elokuvan molemmissa festivaalinäytöksissä:
Torstai 18.4. klo 15.30 Cinema Orion (Once Within a Time -elokuvan alkukuvana)
Perjantai 19.4. klo 16.00 Cinema Orion (Once Within a Time -elokuvan alkukuvana)

 

 


APRIL JONES

April Jones saapuu Helsinkiin Yhdysvalloista mukanaan juuri valmistunut dokumenttielokuvansa Concrete Law, jolla on tiiviit kytköksensä myös Helsingin nykytodellisuuteen. Los Angelesin ikonisen Channel Street Skateparkin värikkäitä vaiheita runsain henkilöhaastatteluin kuvittava teos on paitsi skeittauselokuva, myös DIY-kulttuurin ylistys. Siten se liittyy kiinteästi myös Suvilahden tämänhetkiseen tilanteeseen, minkä vuoksi Jones haluaa nyt järjestää elokuvansa maailmanensi-illan juuri Helsingissä.

Jonesin edellinen pitkä elokuva, pahamaineiseen shock rock -yhtyeeseen pureutuva The Mentors: Kings of Sleaze Rockumentary sai maailmanensi-iltansa Night Visions -ohjelmistossa Helsingissä keväällä 2017.

Dream Evil Pictures -tuotantoyhtiön perustaja Jones on elokuvantekijä, taiteilija, muusikko ja skeittaaja. Hänen aiemmista töistään tunnetaan parhaiten metallimusiikkia käsitellyt tv-sarja Slayed in Oregon, jota esitettiin kotiosavaltiossaan ITN-kanavalla (Independent Television Network) kuuden vuoden ajan.

 

April Jones paikalla Concrete Law -elokuvansa molemmissa festivaalinäytöksissä:
Torstai 18.4. klo 17.00 Cinema Orion
Lauantai 20.4. klo 12.30 WHS Teatteri Union


CHRIS NIERATKO

Festivaalilla nyt maailmanensi-iltansa saavan April Jonesin dokumentin Concrete Law’n executive-tuottajana työskennellyt Chris Nieratko on renessanssi-ihmisen todellinen muotovalio: tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja, toimittaja, yrittäjä, skeittaaja, hyväntekeväisyysaktiivi ja raajojensa ansiosta kameran eteen kelpuutettu käsivalokuvamalli. Rullalautailualan veteraanin ura käynnisty hip-hop-toimittajana Thrasher– ja XXL-julkaisuissa 1990-luvun puolivälissä. Hän on työskennellyt myös Jackass-ryhmän, -sarjan ja -elokuvat synnyttäneen Big Brother Magazinen toimittajana ja ESPN-kanavan tuottaman nettisarjan Skaters in Carsin juontajana. Hän on ollut vuodesta 2003 saakka yksi NJ Skateshopin omistajista ja perustanut hyväntekeväisyysjärjestö Super Skate Possen, joka auttaa vähäosaisia lapsia tarjoamalla heille ilmaisia skeittausvarusteita ja -välineitä sekä -opetusta.

 

Chris Nieratko paikalla yhdessä ohjaaja April Jonesin kanssa Concrete Law -elokuvansa molemmissa festivaalinäytöksissä:
Torstai 18.4. klo 17.00 Cinema Orion
Lauantai 20.4. klo 12.30 WHS Teatteri Union


SIMONE SCAFIDI

Simone Scafidi (s. 1978, Voghera, Italia) tuo Helsinkiin käsikirjoittamansa ja ohjaamansa pitkän dokumenttielokuvan Dario Argento: Panico, Venetsian arvovaltaisella elokuvafestivaalilla maailmanensi- iltansa saaneen henkilökuvan italialaisen kauhuelokuvan mestarista. Dario Argento: Panico on Scafidin seitsemäs pitkä ohjaus ja kolmas dokumenttielokuva. Myös Scafidin edellinen dokumentti pureutui ohjaajan kotimaan genre-elokuvan historiaan: niin ikään Venetsian festivaalilla maailmanensi-iltansa saanut ja Night Visions -festivaalilla ensimmäistä kertaa Suomessa esitetty Fulci for Fake (2019) on kaikkien aikojen ensimmäinen pitkä dokumentti edesmenneestä ohjaajamaestrosta Lucio Fulcista (1927-1996).

Ennen elokuvantekijähenkilökuvia Scafidi niitti mainetta kotimaassan dokumenttia ja fiktiota yhdistäneellä italialais-argentiinalaisella yhteistuotannolla Zanetti Story (2015), jonka kohde on Inter Milan – jalkapallojoukkueen juhlittu kapteeni Javier Zanetti. Silloin kun Scafidi ei tee elokuvia, hän opettaa elokuvaohjausta ja -historiaa Milanon Civica Scuola di Cinema Luchino Viscontissa.

 

 

Simone Scafidi paikalla Dario Agento: Panico -elokuvansa molemmissa festivaalinäytöksissä:
Torstai 18.4. klo 19.00 WHS Teatteri Union
Lauantai 20.4. klo 14.00 Cinema Orion


RYLAND BRICKSON COLE TEWS

Ryland Brickson Cole Tews (s. 1990, Milwaukee, Wisconsin, USA) on pyörryttänyt yleisöjä keväästä 2023 saakka sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa omenaviinakauppias Kayakin pääroolillaan elokuvassa Hundreds of Beavers. Viime kevään Night Visions -festivaalilla ensiesityksensä Suomessa saanut Mike Cheslikin hulvaton komedia on sittemmin myynyt näytöksensä loppuun Helsingissä kerta toisensa jälkeen. Nyt se nähdään viimein pääosanesittäjä-käsikirjoittaja-tuottajansa henkilökohtaisesti esittelemänä.

Tews tuo festivaalille myös ensimmäisen pitkän elokuvansa Lake Michigan Monsterin (2018). Syvyyksien kammottavan saalistajan metsästyksestä kertova, 1950-luvun hirviöelokuville kunniaa tekevä ja perusvireeltään vahvasti Hundreds of Beaversin mieleen tuova komedia saa nyt ensiesityksensä Pohjoismaissa. Lake Michigan Monster on Tewsin ensimmäinen pitkä ohjaus, minkä lisäksi hänet nähdään myös elokuvan pääosassa. Tuotannosta ja käsikirjoituksesta krediitit jakautuvat Beavers-työpari Cheslikin kanssa.

Ennen seikkailujaan pitkän elokuvan parissa Tews ja Cheslik teroittivat kynsiään animaatiota ja live actioniä yhdistäneessä scifi-komediasarjassa L.I.P.S. – The League of Interplanetary Process Servers (2016-2017). Nettijakeluun tehdyssä sarjassa ohjaajana työskenteli Cheslik ja toisena pääosatähtenä Tews. Käsikirjoitus oli kaksikon yhteinen.

Ryland Brickson Cole Tews paikalla elokuviensa kaikissa Night Visions -näytöksissä:
Lake Michigan Monster keskiviikkona 17.4. klo 21.00 WHS Teatteri Union
Hundreds of Beavers perjantaina 19.4. klo 17.45 Cinema Orion
Lake Michigan Monster lauantaina 20.4. klo 18.30 Cinema Orion