Night Visions juhlistaa synkkää Suomi-klassikkoa

31.10. elokuvateatteri Maximissa järjestettävä Night Visions -festivaalin Finlandia-gaala on Pekka Hyytiäisen (1950-2008) elokuvan MP – Minä pelkään 30-vuotisjuhlanäytös, kunnianosoitus harvoin nähdylle klassikolle ja sen tinkimättömälle ohjaajalle.

 

Ohjaajanuransa jälkeen psykologina työskennelleen Hyytiäisen MP – Minä pelkään on hypnoottisen tiheätunnelmainen kauhudraama. Se käsittelee sodan pelkoa limittämällä kesälomaa viettävän suomalaisperheen arkitodellisuuteen surrealistista painajaiskuvastoa. Ilmeisiä elokuvataiteellisia vertailukohtia ovat Cannes-voittaja Michael Haneke ja Hyytiäisen esikuva Ingmar Bergman.

 

Hyytiäinen oli teekkarien Montaasi-elokuvakerhon legendaarinen vetäjä, joka 1970-luvulla aktivoi Otaniemen leffafanit tekemään omia elokuviaan. Myöhemmin hän perusti Lähikuva-yhtiön kokoillan tuotantoja varten. Ohjaajalta odotettiin kehutun MP:n jälkeen suuria, mutta ura katkesi rahan puutteeseen ja omaan perfektionismiin: Hyytiäisen viimeiset elokuvaprojektit jäivät kesken, koska hän ei ollut tyytyväinen niiden tasoon. Hyytiäinen ei koskaan pehmentänyt intensiivistä pelon ja väkivallan estetiikkaansa, vaikka se teki hänen elokuvistaan liian ankaria suurelle yleisölle. Hyytiäisen teoksia ei ole koskaan esitetty televisiossa eikä julkaistu kotitallenteina.

 

Gaalan tähtivieraat ovat MP:n pääosanesittäjät, Hyytiäiselle ensimmäiset elokuvaroolinsa tehnyt KOM-teatterin Pekka Valkeejärvi ja tv-kuuluttajanakin muistettu 1980-luvun independent-elokuvien näyttelijä Liisa Halonen (Regina ja miehet [1983], Huhtikuu on kuukausista julmin [1983]), sekä Lähikuva-yhtiön tuottaja, Montaasi-veteraani Markku Oikkonen.

 

 

Kriitikoiden näkemyksiä Pekka Hyytiäisestä:

 

”Suomalaisessa elokuvassa hän on jo nyt oma jäljittelemätön ja korvaamaton ilmiönsä, ulkopuolella leirien ja muotisuuntausten”

Sakari Toiviainen, Ilta-Sanomat

 

”Hyytiäinen on taikurimaisella tavalla kääntänyt kaupallisen elokuvan keinot päälaelleen”

Helena Ylänen, Helsingin Sanomat