Festivaalilla ennätysmäärä kunniavieraita

Night Visionsin lipunmyynti käynnistyi viikonloppuna räjähdysmäisesti. 31.10.-4.11.2012 Helsingissä järjestettävän festivaalin näytöksiin ja sitä edeltävän viikon Night Visions -tapahtumiin on nyt myyty ennakkoon lähes 3500 lippua. Halloween-iltana 31.10. Helsingin elokuvateatteri Maximissa järjestettävä avajaiselokuvanäytös DREDD 3D (ohj. Pete Travis, Britannia 2012) myytiin loppuun 4,5 tunnissa, mikä on 15-vuotiaan festivaalin kaikkien aikojen ennätys.

 

Festivaalia edeltävän viikon Night Visions -valtiovieraista on jo julkistettu tiistaina 23.10. Helsingissä esiintyvä John Waters ja lauantaina 27.10. ROBOCOP – DIRECTOR’S CUT -näytöksen yleisölle esittelevä ohjaaja Paul Verhoeven. Nyt festivaali julkistaa varsinaisen Night Visions -viikon kunniavieraansa.

 
JOEL MURRAY (s. 1963) saapuu festivaalille esittelemään pääosittamansa satiirisen toimintakomedian GOD BLESS AMERICA (USA 2011). Bobcat Goldthwaitin ohjaus leipoo Hollywoodissa pitkän luonnerooliuran tehneestä Murraysta pääosakelpoisen ja nostaa hänet lopullisesti esiin supertähti-isoveljensä Bill Murrayn varjosta. Murray on esiintynyt keskeisissä rooleissa mm. tv-sarjoissa Mad Men ja Dharma & Greg sekä kevään 2012 Oscar-magneetissa The Artist. Murray on myös ohjannut menestyssarjoja Dharma & Greg ja Rillit huurussa.

 

JUAN MARTÌNEZ MORENO (s. 1966) on Night Visionsin Espanja-teeman päävieras, joka saapuu Helsinkiin ohjaamansa ja kirjoittamansa kauhukomedian GAME OF WEREWOLVES (Espanja 2011) kanssa. Madridilainen Moreno aloitti elokuvauransa apulaisohjaajana jo parikymppisenä ja kerrytti kokemusta 15 vuoden ajan sekä elokuva- että tv-maailmassa myös käsikirjoittajana ennen hyppäämistään ohjaajan saappaisiin. Esikoisohjaus, vuonna 2003 valmistunut räväkkä toimintakomedia Dos tipos duros (”Kaksi raakaa jätkää”) voitti Malagan elokuvafestivaalin yleisöpalkinnon. Kotimaansa fantasiaelokuvaperinnettä nokkelasti varioiva Game of Werewolves on Morenon kansainvälinen läpimurto, joka on putsannut maailman elokuvafestivaalien palkintopöytiä pitkin vuotta.

 

SILJE REINÅMO (s. 1982) lukeutuu Norjan kovimmassa nosteessa oleviin nuoriin naisnäyttelijöihin. Night Visions -ohjelmistossa vaalea kaunotar nähdään kauhufantasian Thale (Norja 2012) naispääosassa. Englannin maineikkaassa Guidford School of Actingissä näyttelemistä opiskellut Reinåmo on luonut myös pitkän uran Norjan teatterilavoilla. Valkokankaalla Reinåmo on esiintynyt mm. Norjan kaikkien aikojen ensimmäisessä 3D-tuotannossa Xombies 3D (2011). Ensimmäisen amerikkalaisroolinsa hän tekee ensi vuonna ensi-iltansa saavassa Wayne Slatenin scifi-toimintaelokuvassa Patriot Act.

 

RUSSELL CHERRINGTON (s. 1968) esittelee Helsingissä elokuvan NIGHTBREED – THE CABAL CUT (USA 2012), joka on hänen restauroimansa versio fantasiakirjailijalegenda Clive Barkerin toisesta ohjauksesta Nightbreed – Yön kansa (USA 1990). Hirviösaaga, yhdessä pääosassaan ohjaajana paremmin tunnettu David Cronenberg, on restauroitu uuteen muotoonsa tarkasti Barkerin ohjeita noudattaen ja sisältää noin 40 minuuttia ennennäkemätöntä kuvamateriaalia. Cherrington on työskennellyt käsikirjoittajana, ohjaajana ja elokuvatuotannon luennoitsijana sekä tuottanut musiikkivideoita mm. Peter Gabrielille ja Japan-yhtyeelle. Hän on myös kirjoittanut Clive Barkerin romaanista The Damnation Game elokuvasovituksen, jota kohtaan ovat osoittaneet kiinnostuksensa sekä Christopher Nolan että William Friedkin.

 

HEIKKI KOSSI (s. 1969) on tämänkertaisen Night Visions -vierasjoukon tuotteliain tekijä: Tampereella syntynyt, nykyään Kokkolassa vaikuttava äänialan ammattilainen on ollut viimeisen 12 vuoden aikana mukana noin 120 elokuva- ja tv-tuotannossa. Äänimaailmasta vastaava foley-taiteilija Kossi saapuu festivaalille esittelemään pilviin saakka kehutun Peter Stricklandin ohjauksen BERBERIAN SOUND STUDIO (Britannia 2012). Toby Jonesin pääosittama trilleri on kertomus äänisuunnittelijan vastoinkäymisistä 1970-luvun Italiassa. Näiden vastoinkäymisten äänikuvista kantaa vastuun foley-taiteilija Kossi.

 

PEKKA VALKEEJÄRVI (s. 1957) saapuu vieraaksi festivaalin kotimaista genre-elokuvaa esittelevään Finlandia-Gaalaan, jonka kohteeksi on tänä vuonna valittu huippuharvinainen, lähitulevaisuuteen sijoittuva sotapainajainen M.P. – Minä pelkään (Suomi 1982). Teos lukeutuu kotimaisten draamojen ja KOM-teatterin vakiokasvona tunnetun Valkeejärven ensimmäisiin elokuvarooleihin. Ensi vuonna Valkeejärvi nähdään Aleksi Mäkelän tosipohjaisessa rikosdraamassa Kaappari. Mäkelän Rööperi-menestyselokuvassa Valkeejärvi suoriutui mieleenpainuvasti alamaailman legendoihin kuuluneen Uki Kukkamaan roolista.