Kauhujen yö Helsingin Amos Rexissä 31. lokakuuta 2020

Amos Rex järjestää Halloween-juhlapäivälauantain 31. lokakuuta kunniaksi Helsingissä minielokuvafestivaalin, jonka sisältö on kiinteästi sidoksissa museossa tällä hetkellä esillä olevaan Egyptin loisto -näyttelyyn. Lasipalatsin Bio Rexissä esitetään klo 15.00 alkaen neljä pitkää elokuvaa. Kauhujen yö -tapahtuman elokuvaohjelmiston on kuratoinut Night Visions International Film Festival.

Näytöksiin on myös lupa pukeutua Halloween- ja Egypti-teemojen mukaisesti. Paras asu palkitaan ennen ensimmäisen iltanäytöksen alkua.

Kauhujen yön aikataulu
15.00 Egyptologin prologi elokuvaan Muumio (The Mummy, USA 1999). Elokuvanäytös alkaa klo 15.30.
15.30 Muumio (The Mummy, USA 1999, kesto 124 min, ikäraja 12)
18.00 Egyptologin prologi illan elokuviin ja parhaan asun palkitseminen
18.30 Muumion kosto (The Mummy, Britannia 1959, kesto 86 min, ikäraja 16)
20.30 Blue Elephant: Dark Whispers (Egypti 2019, kesto 130 min, ikäraja 16)
23.00 Bubba Ho-Tep (USA 2002, kesto 92 min, ikäraja 16)

Yksittäisliput kaikkiin elokuviin 10,00 e / kpl, kolmen iltaelokuvan lippupaketti 25,00 e. Kaikki liput sisältävät myös sisäänpääsyn Egyptin loisto -näyttelyyn, joka on avoinna juhlailtana klo 00.00 saakka.

Lippujen ennakkomyynti Amos Rexin sivuilta: https://amosrex.fi/liput/kauhujen-yo/

Iltapäiväelokuvana esitettävä Stephen Sommersin Brendan Fraser -seikkailu Muumio ei lisäesittelyjä kaipaa. Muiden elokuvien esittelyt alla.


31.10.2020 klo 18.00 (elokuva alkaa klo 18.30, sitä ennen egyptologin alustus)
The Mummy
a.k.a. Muumion kosto
Britannia 1959
86 min

Brittiläisen genre-elokuvan kivijalka Hammer-studio iskosti nimensä historiankirjoitukseen kauhufantasioilla, joiden 1950-luvun lopun ensimmäinen aalto ammensi klassisista hirviöistä. Frankenstein– ja Dracula-elokuvilla käynnistynyt menestys jatkui loogisesti pureutumisella muumioteemaan.

Muumion kirouksen ohjaajaksi kiinnitettiin studion taitavin luottonyrkki Terence Fisher. Käsikirjoitus tilattiin Hammerin entiseltä tuotantopäälliköltä Jimmy Sangsterilta, joka oli jo osoittanut kykynsä Frankenstein- ja Dracula-elokuvien kirjoittajana.

Miespääosan arkeologi John Banningiksi palkattiin jo kyntensä näyttänyt Peter Cushing. Henkiin herätettävän muumion käärinliinat sai ympärilleen toinen valkokankaan legenda Christopher Lee, joka oli jo esittänyt Hammer-tuotannoissa sekä Frankensteinin hirviötä että Draculaa.

Tarina käynnistyy egyptiläisprinsessan haudanryöstöstä 1800-luvun lopulla. Egyptologit kuljettavat hautakammion aarteet mukanaan Britanniaan ja saavat peräänsä kostoa janoavan, muumioituneen papin.

Käsikirjoitus lainaa oivaltavasti Universal-studion klassikoista The Mummy’s Hand (1940) ja The Mummy’s Tomb (1942). Ohjaaja Fisherin yhdessä vakiokuvaajansa Jack Asherin kanssa luoma visuaalinen ilme on uskollinen Hammer-studion goottikauhuun erikoistuneelle tavaramerkille. Jotkut ovat syyttänet värikylläistä ilmaisua paikoin keinotekoiseksi. Yhtä pätevä tulkinta on se, että omalaatuisella kuvailmaisulla tavoitellaan goottilaisen romantiikan sävyjä ja tehdään tietoista pesäeroa juuri Universal-studion hirviöelokuviin.

Suomessa Valtion elokuvatarkastamo tuomitsi Muumion koston liki tuoreeltaan täyskieltoon marraskuussa 1960.

Ohjaus: Terence Fisher
Käsikirjoitus: Jimmy Sangster
Tuotanto: Michael Carreras
Kuvaus: Jack Asher
Musiikki: Franz Reizenstein
Rooleissa: Peter Cushing, Christopher Lee, Yvonne Furneaux, Eddie Byrne, Felix Aylmer, George Pastell
Kauhujen yö -näytöksen ikäraja: 16
LIPUT: https://amosrex.fi/liput/kauhujen-yo/


31.10.2020 klo 20.30
Blue Elephant: Dark Whispers
a.k.a. El Feel-el Azra’a
Egypti 2019
129 min

Siinä missä suomalaisen elokuvan suurimmat yleisöt lämpeävät Luokkakokous-osaston komedioille ja toisen maailmansodan paatokselliselle pinnistelylle, Egyptissä tilanne on toinen. Puhdasverinen kauhutrilleri Blue Elephant: Dark Whispers kohosi viime vuonna kotimaansa kaikkien aikojen katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi, minkä lisäksi siitä kasvoi hitti myös muissa arabimaissa.

Juonen keskiössä on varhaiseläköitynyt rikospsykiatri Yehia Rashed (Karim Abdel Aziz), jonka vanhan kollegan yhteydenotto pakottaa palaamaan vastentahtoisesti sorvin ääreen. Vankimielisairaalaan on tuotu perheensä surmaamisesta syytetty nainen, joka on ilmoittanut suostuvansa kertomaan salaisuutensa ainoastaan Rashedille.

Syyksi paljastuu henkilökohtainen side: eristysselliin teljetty oletettu murhaaja on Rashedin vaimon vanha ystävä, joka haluaa varoittaa miestä tämän henkeä uhkaavasta kirouksesta. Jotenkin kiroukseen liittyy myös huumausaine Blue Elephant, joka synnyttää psykedeelisiä näkyjä ja auttaa käyttäjäänsä siirtymään todellisuuden tasolta toiselle.

Blue Elephant: Dark Whispers on kotimaassaan niin ikään menestykseksi kohonneen Blue Elephant -elokuvan (2014) itsenäinen jatko-osa. Odotukset yleisöpotentiaalista ovat ilmiselvästi mahdollistaneet tuotannolle myös riittävät taloudelliset resurssit. Tuotantoarvot ovat kohdallaan kautta linjan. Budjetin mahdollistama kunnianhimo korostuu ennen muuta surrealismia hipovissa uni- ja hallusinaatiojaksoissa.

Ohjaaja Marwan Hamed muistetaan kansainvälisesti parhaiten arthouse-menestyksestään The Yacoubian Building (2006), josta hänet muun muassa palkittiin vuoden lupaavimpana ohjaajatulokkaana Tribeca Film Festivalilla New Yorkissa. Käsikirjoituksesta vastaa kotimaassaan myös palkittuna kirjailijana tunnettu Ahmed Mourad. Blue Elephant: Dark Whispers on ohjaaja Hamedin neljäs peräkkäinen pitkä elokuva, joka perustuu Mouradin käsikirjoitukseen.

Ohjaus: Marwan Hamed
Käsikirjoitus: Ahmed Mourad
Tuotanto: Tamer Morsi
Kuvaus: Ahmad Al Morsy
Musiikki: Hesham Nazih
Rooleissa: Karim Abdel Aziz, Nelly Karim, Hend Sabry, Eyad Nassar
Kauhujen yö -näytöksen ikäraja: 16
LIPUT: https://amosrex.fi/liput/kauhujen-yo/


31.10.2020 klo 23.00
Bubba Ho-Tep
USA 2002
92 min

Phantasm-elokuvasarjastaan parhaiten tunnettu amerikkalaisen independent-kauhuelokuvan erikoisosaaja Don Coscarelli teki vuosituhannen alussa yllättävän paluun ohjaajan pallille Joe R. Lansdalen pienoisromaanin filmatisoinnilla. Vanhainkotiin sijoittuva ainutlaatuinen muumiotarina Bubba Ho-Tep ei panosta pinnalliseen säikyttelyyn vaan rauhassa kehiteltyyn kokonaisfiilikseen ja kunnon päähenkilöihin, jotka eivät ole ihan taviksia.

Evil Dead -sankari Bruce Campbell tekee uransa kirkkaasti parhaan näyttelijätyön vanhuksena, joka väittää olevansa Elvis Presley, julkisuuteen kyllästynyt ja imitaattorin kanssa osia vaihtanut The King. Kukaan ei tietenkään usko tarinaa. Vanhainkodin toinen asukas Jack (Ossie Davis) puolestaan selittää olevansa leikkauksella mustaihoiseksi muuttunut presidentti Kennedy. Äijille tulee lisää ongelmia, kun sieluja syövä egyptiläinen paha henki pesiytyy vanhainkodin seinien sisään metsästämään helppoa saalista.

Bubba Ho-Tep onnistuu välttämään kaikki kauhukomedioiden tavalliset sudenkuopat. Elviksen ja muumion taistelusta voisi helposti tulla typerää heko-heko-camppiä, mutta Bubba Ho-Tep suhtautuu rock-ikoniin aidolla ymmärryksellä ja kunnioituksella. Maailman kuluneimmistakin hahmoista saa hyvän elokuvan, jos asenne on kohdallaan.

Elokuva on esitetty Helsingissä valkokankaalla vain kerran aiemmin, kevään 2005 Night Visions -festivaalin ohjelmistossa.

Ohjaus: Don Coscarelli
Käsikirjoitus: Don Coscarelli, Joe R. Lansdalen pienoisromaanista
Tuotanto: Don Coscarelli, Dac Coscarelli, Jason R. Savage
Kuvaus: Adam Janeiro
Musiikki: Brian Tyler
Rooleissa: Bruce Campbell, Ossie Davis, Ella Joyce, Bob Ivy, Heidi Marnhout, Reggie Bannister
Kauhujen yö -näytöksen ikäraja: 16
LIPUT: https://amosrex.fi/liput/kauhujen-yo/