Kummitustarinoita ja räjähtävää toimintaa – kevään ohjelmisto on nyt julki!

Kevään Night Visions -festivaalin ohjelmisto on vihdoin täällä! Pohjoismaiden suurin genre-elokuvafestivaali tuo Helsingin valkokankaille hyytäviä kummitustarinoita, vuoden huikeimpia toimintaspektaakkeleita ja harvoin esiin päässeitä klassikkoita vuosikymmenten takaa.

Kummituksia…

Pelottaako? No ei vielä! Vuoden odotetuimpiin elokuviin kuuluva Ghost Stories on ehditty kotimaassaan Britanniassa julistaa jo vuosikymmenen pelottavimmaksi kauhutrilleriksi. Näytteljöinäkin kunnostautuneiden Jeremy Dysonin ja Andy Nymanin ohjaus on kummitustarinoiden vahvatunnelmainen kudelma, jonka yhdessä pääosassa loistaa Hobitti-tähti Martin Freeman. Lähdemateriaalina on sensaatiomaiseksi menestykseksi kohonnut samanniminen teatterikappale, joka huomioitiin Olivier-palkintoehdokkuuksilla jo vuonna 2011.

Paranormaalit ilmiöt ovat läsnä myös väkevätunnelmaisessa brittidokumentissa Borley Rectory – The Most Haunted House in England (2017), joka yhdistelee animaatiota näyteltyyn kuvamateriaaliin. Ashley Thorpen ensimmäinen pitkä elokuva rekonstruoi Lontoon koillispuolella sijainneen, vuonna 1939 tulipalossa tuhoutuneen Borleyn pappilan tarinan, joka on tuttu myös Noidan käsikirjasta.

Noitavainoja…

Mitä nyt taas?!? Night Visionsin dokumenttisarjan helmiin lukeutuu kulttiohjaaja Frank Henenlotterin uunituore Boiled Angels – The Trial of Mike Diana (2018), joka saa nyt festivaalilla Euroopan ensiesityksensä. Aiheena on amerikkalaisen oikeushistorian kummajainen, tositarina 1990-luvun alun Floridassa piirtämiensä sarjakuvien vuoksi sarjamurhaepäillyksi päätyneestä ja sittemmin oikeuteen haastetusta Mike Dianasta. Hän on yhä ainoa taiteilija, joka on tuomittu töidensä siveettömyydestä yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa.

Toisenlainen noituus ja okkultismi kohoavat teemoiksi festivaalin eurooppalaisissa löydöissä. Itävaltalaisen Lukas Feigelfeldin esikoispitkä Hagazussa: A Heathen’s Curse (2017) on Keski-Euroopan 1400-luvun noitavainoihin sijoittuva, visuaalisesti häikäisevä teos, joka haastaa onnistuneesti sekä teemoillaan että tehoillaan parin vuoden takaisen kohuelokuvan The Witch (2015).

Turkkilaisen Can Evrenolin toinen pitkä elokuva Housewife (2017) ammentaa puolestaan uskonnollisten kulttien vaaroista ja risteyttää niitä Rosemaryn painajaisen ja kirjailijalegenda H.P. Lovecraftin teemoihin.

Nyrkkirysiä…

Vuoden toimintaelokuvatapauksia ohjelmistossa edustavat Herman Yaun hongkongilais-kiinalainen Shock Wave (2017) ja Liam O’Donnellin amerikkalais-aasialainen tieteisseikkailu Beyond Skyline (2017).

Supertähti Andy Laun pääosittama ja tuottama Shock Wave on tämän päivän Hongkongiin sijoittuva huikea panttivankitrilleri, joka kohosi viime vuonna Hongkongin toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi.

Beyond Skylinen pääosassa maahan tunkeutuvia muukalaisia vastaan asettuu Captain America – ja Puhdistuksen yö -elokuvasarjojen tähti Frank Grillo.

Paketin täydentää toimintaohjaajan nahkansa nyt luova Crank-elokuvien tekijä Brian Taylor, jonka uutuus Mom and Dad (2017) on maanisen Nicolas Cagen ja Selma Blairin yhdistävä satiirinen kauhutrippi, jossa massahysteria saa vanhemmat hyökkäämään lastensa kimppuun.

…ja klassikoita!!!

Festivaalin klassikkoelokuvien valikoima täydentyy nyt kolmella kauhutrillerillä, joilla tehdään kunniaa 25 vuotta sitten edesmenneelle näyttelijälegenda Vincent Pricelle.

H.P. Lovecraft -filmatisointi The Haunted Palace (1963) ja Edgar Allan Poe -filmatisointi The Masque of the Red Death (1964) ovat Roger Cormanin amerikkalaisohjauksia.

Pricen, Christopher Leen ja Peter Cushingin hurjat karismat yhdistävä Gordon Hesslerin ohjaus Scream and Scream Again (1970) edustaa puolestaan valmistumisaikakautensa brittikauhun sen verran rajumpaa laitaa, että se oli Suomessa pitkään kokonaan esityskiellossa.

Festivaalin esitysaikataulu julkistetaan torstaiaamuna 29.3.2018. Lippujen ennakkomyynti käynnistyy samana päivänä klo 12.00 festivaalin verkkokaupassa.