Viisi päivää parempia elokuvia!

Night Visions Maximum Halloween 3012 ohjelmisto on valmis! 30 pitkää elokuvaa viidessä päivässä. Lisäksi muuta oheistoimintaa, klubeja, vieraita ja alkulämmittelynä John Watersin stand up -keikka. Jotain yllätyksiäkin saattaa olla tulossa. Kyllä näillä kelpaa! Ennakkolipunmyynti alkaa pe 12.10. ja ohjelmakartta näytösaikoineen julkistetaan jo tällä viikolla.

 

AVAJAISELOKUVA

Pete Travis: DREDD 3D (USA/Britannia/Intia 2012)

Lähdemateriaalilleen kiitettävän uskollinen 2000AD-sarjakuvafilmatisointi tarjoilee armottoman intensiivistä ja ilahduttavan kovaotteista toimintaa Mega City Onessa.

 

FINLANDIA-GAALA

Pekka Hyytiäinen: MP – Minä pelkään (Suomi 1982)

Nyt nostetaan jalustalle Suomi-elokuvan kadotettu, juuri 30 vuotta täyttänyt lähitulevaisuuteen sijoittuva kauhudraamaklassikko, jolla on paljon yhteistä mm. Michael Haneken väkevimpien töiden kanssa.

 

KOVIMMAT UUTUUDET

Rian Johnson: LOOPER (USA 2012)

Terminator kohtaa 12 apinaa vuoden kovimmassa scifi-toimintaspektaakkelissa.

 

Andrew Dominik: KILLING THEM SOFTLY (USA 2012)

Brad Pitt vuoden 2012 Cannesin kilpasarjan väkivaltaisimmassa elokuvassa. Need we say more?

 

Lee Daniels: THE PAPERBOY (USA 2012)

Murhia, masturbaatiota, meduusoja, masokismia – ja John Cusack uransa törkyisimmässä roolissa täydellisen arvaamattomana vankilakundina Precious-ohjaajan uutuudessa.

 

Bobcat Goldthwait: GOD BLESS AMERICA (USA 2011)

Poliisiopisto-liimatukka Goldthwaitin neljäs ohjaus on rosoisesti herkutteleva huonon maun toimintakomedia, joka pistää amerikkalaisen kulttuurin nykytilan poikki ja pinoon räkäisen röhönaurun saattelemana.

 

27 eri ohjaajaa: THE ABCS OF DEATH (USA/Uusi-Seelanti 2012)

Kenties kunnianhimoisin koskaan tehty kauhuantologiaelokuva koostuu 26:sta kuolemaa käsittelevästä jaksosta ja jää takuuvarmasti historiankirjoihin yhtenä vuoden 2012 suurista genretapauksista.

 

Barry Levinson: THE BAY (USA 2012)

Veteraaniohjaajan häkellyttävän tymäkkä irtiotto on aseistariisuvan vaikuttava ekokauhutrilleri, yksi vuoden positiivisimmista yllättäjistä.

 

Peter Strickland: BERBERIAN SOUND STUDIO (Britannia 2012)

Kotimaassaan pilviin kehuvista arvosteluista nauttinut tarina italokauhuelokuvan äänisuunnittelijan kurimuksesta on yksi viime vuosien omaperäisimmistä ja kiehtovimmista elokuvista.

 

Hajime Ohata: HENGE (Japani 2011)

Aasian hurja body horror -visio miksaa David Cronenbergin ja Shinya Tsukamoton Tetsuo-elokuvien teemoja – ja suhtautuu aiheeseensa kiitettävän vakavasti.

 

Alexandre Courtes: THE INCIDENT (USA/Ranska/Belgia 2011)

Ranskalainen esikoisohjaaja Alexandre Courtes iskee suoraan palleaan äärigraafisella näkemyksellään painajaismaisesta kapinasta pohjoisamerikkalaisessa vankimielisairaalassa.

 

Rodney Ascher: ROOM 237 (USA 2012)

Vuoden dokumenttielokuvatapaus tarjoilee viiden teoreetikon näkemykset Stanley Kubrickin Hohdosta hengästyttävän nopealiikkeisesti ja uskomattomalla tavalla mukaansa temmaten.

 

Paul Hyett: THE SEASONING HOUSE (Britannia 2012)

Lontoon elokuisen FrightFest-festivaalin väkevimpiin löytöihin lukeutuva The Seasoning House on riipaiseva sekoitus kireätunnelmaista klaustrofobiaa, luita ruhjovaa toimintaa sekä äärimmäistä pakokauhua.

 

Aleksander Nordaas: THALE (Norja 2012)

Tämän vuoden Troll Hunter ammentaa esikuvansa tavoin norjalaisesta mytologiasta ihailtavan omaperäisesti.

 

Federico Zampaglione: TULPA (Italia 2012)

Graafisuutensa osalta ajanmukaistettu järisyttävän tyylikäs giallo-pastissi passitettiin elokuisen FrightFest-ensi-iltansa jälkeen takaisin leikkauspöydälle, ja nyt uudelleen leikattu elokuva saapuu Helsinkiin suoraan maailmanensi-illastaan Espanjan Sitgesistä.

 

Sonny Laguna, Tommy Wiklund: WITHER (Ruotsi 2012)

Ruotsin elokuvahistorian splatterpitoisin teos kumartaa vaikutteitaan häpeämättä niin Evil Deadin kuin Cabin Feverinkin suuntaan – ja pitää sisällään kosolti kiitettävän hyvännäköisiä efektejä.

 

JOHN WATERS

John Waters: PINK FLAMINGOS (USA 1972)

Watersin ja Divinen transgressiivinen klassikko riemastuttaa, shokeeraa ja viihdyttää yhä edelleen.

 

John Waters: DESPERATE LIVING (USA 1977)

Watersin ensimmäinen pitkä elokuva ilman Divinea uskaltaa olla vielä röyhkeämpi ja mehukkaampi kuin yksikään miehen aiemmista saavutuksista. Huh huh.

 

Richard Bates Jr.: EXCISION (USA 2012)

Todd Solondzin mainion esikoisen Welcome to the Dollhouse gorella kuorrutettu ja ajanmukaistettu versio esittelee John Watersin kykyjä näyttelijänä. Toisessa naispääosassa Traci Lords, miessivuosissa Ray “Twin Peaks” Wise ja Malcolm McDowell.

 

¡VIVA ESPANA!

Juan Martinez Moreno: GAME OF WEREWOLVES (Espanja 2011)

Alex de la Iglesian genrekomediaklassikoiden Accion mutante (1993) ja The Day of the Beast (1995) jalanjäljissä tiivisti etenevä Game of Werewolves poikkeuksellisen toimiva lajityypin edustaja, mistä todistaa myös sen Montrealin Fant-Asia-festivaalilla heinäkuussa pokkaama yleisöpalkinto.

 

Paco Plaza: [REC] 3 GENESIS (Espanja 2012)

2000-luvun euroelokuvan menestyksekkäin kauhuelokuvasaaga saa kiitettäviä lisäkierroksia vaihtaessaan maisemaa ja luopuessaan käsivarakuvauksesta. Kaivattua lisäpotkua tuo myös morsian, joka tarttuu zombien uhatessa moottorisahaan.

 

Jaume Balaguero: SLEEP TIGHT (Espanja 2011)

Kun [REC]-saagan kaksi osaa yhdessä ohjanneiden Plazan ja Balagueron tiet erosivat, jälkimmäinen polkaisi kasaan tämän mestarillisen modernin kauhutrillerin perversioiden riivaamasta kerrostalon aulavahdista.

 

Santiago Segura: TORRENTE 4: LETHAL CRISIS (3D) (Espanja 2011)

Kaikkien sikailijapoliisien kantaisä Torrente palaa kankaalle härskimpänä ja suorasukaisempana kuin koskaan – ja kuinka hyvältä porsastelujen kavalkadi näyttääkään 3D:nä!

 

Joaquin Romero Marchent: CUT-THROATS NINE (Espanja/Italia 1971)

Legendaarisen tyly ja hemoglobiinipitoinen kauhuwestern on nähtävä isolta kankaalta senkin takia, että vuosia ja taas vuosia tekeillä olleesta uusintaversiosta ei tunnu tulevan valmista millään.

 

Leon Klimovsky: WEREWOLF VS. THE VAMPIRE WOMAN (Espanja/Länsi-Saksa 1971)

Espanjan kauhuikonin Paul Naschyn viides Waldemar Daninsky -ihmissusielokuva on sarjan paras ja yhdistelee kerrassaan mestarillisesti hirviöitä, verta, paholaisen palvontaa ja tyttöjen välisiä eroottisia viboja.

 

ASIAN YTIMESSÄ

Stanley Kubrick: HOHTO (USA 1980)

NV-ohjelmistoon poimittu vuoden 2012 dokumenttielokuvatapaus Room 237 käsittelee Stanley Kubrickin mestarillista Hohtoa niin perinpohjaisen kiehtovasti, että elokuva tekee mieli katsoa välittömästi dokumentin jälkeen. Tämän vuoden pakollisin double bill.

 

Joe Dante: THE HOWLING – ULVONTA (USA 1981)

Kauhu- ja fantasialajityypit ovat olleet aina mestariohjaaja Danten sydäntä lähellä, ja genresuosikki Dee Wallacen naispääosittama vaikuttava ihmissusikauhun moderni klassikko on siitä oivallisin osoitus.

 

Clive Barker: NIGHTBREED – THE CABAL CUT (USA 1990/2012)

Modernin kauhukirjallisuuden legendan eeppinen hirviöelokuva vihdoin muodossa, jossa Barker olisi halunnut sen jo yli 20 vuotta sitten näkevän päivänvalon. Mukana yli 40 minuuttia ennennäkemätöntä materiaalia!

 

Kenji Misumi & Robert Houston: SHOGUN ASSASSIN (Japani 1972/USA 1980)

Sekä Suomen että Englannin väkivaltavideoratsioissa silmätikuksi aikanaan joutunut äärigraafinen toimintaseikkailu on länsimainen remix-versio Lone Wolf and Cub –samuraisarjan toisesta elokuvasta (1972). Jämäkän ja kauniin pop-elokuvaklassikon scope-kuvaus pääsee täydellisesti oikeuksiinsa juuri Night Visions -valkokankaalla.

 

Richard Yeung Kuen: SEEDING OF A GHOST (Hongkong 1983)

Shaw Brothers -klassikko Hongkong-elokuvan houreisimmalta aikakaudelta on tarina kostoretkelle lähtevästä taksikuskista, joka turvautuu mustaan magiaan. Painajaismaisten manausten sivutuotteena tarjolla on taikajuomia, eritteitä, lonkeroita, kastematoja,  epäsikiöitä, seksiä kummituksen kanssa… Joko riittää?