POHJOISMAIDEN SUURIN GENRE-ELOKUVAFESTIVAALI ALKAA – TULE TEKEMÄÄN YLEISÖENNÄTYSTÄ

Pohjoismaiden suurimmaksi fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyväksi festivaaliksi kasvanut Night Visions International Film Festival käynnistyy tänään Helsingissä.

Kaisaniemenkadun Kinopalatsin kolmelle valkokankaalle neljäksi päiväksi ja yhdeksi kokonaiseksi yöksi levittäytyvän tapahtuman ohjelmistossa nähdään yhteensä 43 pitkää elokuvaa ja seitsemän pohjoismaista lyhytelokuvaa.

Ennakkomyynnin perusteella tapahtuma kohoaa festivaalin 21-vuotisen historian suurimmaksi yleisömenestykseksi.

Finlandia-gaalassa rankka kotimainen kostoelokuva

Syksyn festivaaliohjelmiston kohokohtiin on jo vuodesta 2009 kuulunut Finlandia-gaala, joka nostaa jalustalle unohdetun suomalaisen elokuvaklassikon. Tänä vuonna esiin nostetaan nyt 30 vuotta täyttävä Lain ulkopuolella (1987), joka on Ville Mäkelän toistaiseksi ainoa valkokangasohjaus.

Nordic Noir -ilmiötä hyvissä ajoin ennakoinut kovaksikeitetyn rikoselokuvan unohdettu helmi on teos, jonka tiivis ohjaus ja jämäkät moraaliset pohdinnat ovat kestäneet aikaa. Sen ydinteemoja ovat raiskaus ja kosto. Pääosissa loistavat Kari Heiskanen, ohjaajan pikkuveli Taneli Mäkelä ja Antti Litja.

Ohjaaja tavoitteli raiskaajan rooliin Pentti Siimestä, ”miestä, joka kukaan ei voisi kuvitella raiskaajaksi”. Siimes kieltäytyi, mutta toinen legenda otti haasteen vastaan. Uransa synkimmässä roolissa komediaikoni Litja osoittaa hyytävällä tavalla kykynsä eläytyä myös sairaan mielen liikkeisiin.

Aiempina vuosina Night Visions -festivaalin Finlandia-gaalan elokuvina on nähty mm. Pekka Hyytiäisen MP – Minä pelkään (1982), Jari Halosen Joulubileet (1996), Aleksi Mäkelän Romanovin kivet (1993), Mika Kaurismäen The Last Border – viimeisellä rajalla (1993) ja Tuomas Sallisen Routasydän (1993).

Night Visions Helsingin Kinopalatsissa 22.-26.11.2017. Kaikkien festivaalinäytösten lippuja saa Finnkinon lipunmyyntipisteistä.