Night Visions: ShockPoint säväyttää Helsingissä 1.-2.3.2014

Pääkaupungin johtavat vanhempien elokuvien esittäjät, Night Visions -festivaali ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, avaavat dokumenttielokuvan salaiset kansiot yhden yön ajaksi.

 

Orion-elokuvateatterissa 1.–2. maaliskuuta 2014 nähtävä Night Visions: ShockPoint on NV:n perinteitä noudattava illasta aamuun -maraton ja samalla osa Orionin esityssarjaa Stranger Than Fiction, joka on laaja-alainen valikoima epätavallisia ei-fiktiivisiä elokuvia.

 

Festivaali keskittyy 1960- ja 70-luvuilla kukoistaneisiin mondoelokuviin, jotka esittelivät maailman menoa makaaberilla tai burleskimaisen hilpeällä otteella. Hyvän maun rajalla seikkaillut lajityyppi on viime vuosisadan dokumenttielokuvan menestystarina ja vaiettu salaisuus.

 

Night Visions: ShockPoint luo mondomaakarien ikimuistoisista, harvinaisista ja hulluista saavutuksista yhteisöllisen elämyksen. Räiskyvä tyyli yhdistyy toden ja illuusion pohdintaan: tapahtumaa pohjustava Shockpoint Orion -blogi tarjoaa informoivaa keskustelua ja rehellistä taustatietoa yön elokuvista, joissa ihan kaikki ei ehkä pidä paikkaansa.

 

Kaikki viisi ShockPoint-elokuvaa nähdään kotimaisina 35 -mm arkistokopioina. Genren mestarien Gualtiero Jacopettin ja Franco Prosperin armoton ja virtuoosimainen HYVÄSTI IHMINEN (Goodbye Uncle Tom/Addio zio Tom, 1971) havainnollistaa 1800-luvun orjakaupan muotoja hätkähdyttävällä dokudraama-metodilla. Romolo Marcellinin MAAILMAN TABUT (I tabú, 1963) ja Edouard Logereaun PARIS SECRET (1965) ovat kiehtovia, miltei kadonneita löytöjä mondotuotannon kulta-ajalta. Jenkkivahvistukset, Lee Frostin MONDO BIZARRO (1966) ja Romano Vanderbesin TÄMÄ ON AMERIKKA OSA 2 (This is America part 2, 1977), saattavat olla helppoheikkiosaston visioita mutta oikealla asenteella niin mehukkaita, että järki lähtee.

 

Neronleimauksia vai blatanttia humpuukia? Vähän molempia, taatusti arvaamattomalla NV-otteella annosteltuina. Mondogenreen kuuluu vastakohtaisuus, rumuuden ja kauneuden äärimmilleen kärjistäminen: tyypillinen mondo on lievästi jakomielinen pakkaus, joka vahvistaa katsojassa sekä oman normaaliuden tunnetta että salaisia fetissi-intohimoja. Night Visions toivottaa niin normaalit kuin perverssit lämpimästi tervetulleiksi Orioniin: uskokaa huviksenne, että tilaisuus ei toistu.

 

Linkkejä:

 

Shockpoint Orion -blogi

 

Stranger Than Fiction -sarja Orionissa 8.1.–26.4.2014

 

Night Visions: Shockpoint KAVI:n sivuilla