Night Visions -festivaalin Finlandia-gaalassa juhlistetaan Jari Halosen kulttielokuvaa Joulubileet

Jussi-palkittu rikolliskomedia JOULUBILEET  palaa valkokankaalle tekijöiden ja yleisön edessä.

 

Kaikkien aikojen suurin Night Visions -elokuvafestivaali käynnistyy keskiviikkona 30.10.2013 Helsingin elokuvateatteri Maximissa. Festivaalin avajaispäivä huipentuu tuttuun tapaan Finlandia-gaalaan, kotimaisen elokuvan merkkipaaluille kumartavaan erikoisnäytökseen. Finlandia-gaalan tämän vuoden elokuva on Jari Halosen kolmas pitkä ohjaus JOULUBILEET. Se esitetään Helsingin elokuvateatteri Maximissa keskiviikkona 30.10. klo 22.

 

Halosen elokuva on suomalaisen elokuvan suurimpia kulttitapauksia. Dialogi on hersyvää, henkilöhahmot rouheita, ja äijämeiningissä on 1990-luvun kotimaiselle elokuvalle poikkeuksellista rentoutta. Kulttilevottomuutta jo 17 vuoden ajan herättänyt komedia oli pitkään myös harvinaisuus, jota ei ollut saatavana vhs-kasettina tai dvd:nä, eikä sitä ole nähty televisiossakaan yli 15 vuoteen.

 

Tarina kertoo linnakundista, jolle kaverit ovat järjestäneet joulujuhlat keskelle kesää. Ryöstökeikan syntipukiksi jäänyt Mike (Antti Reini) ei näet ole päässyt viettämään joulua istuessaan kiven sisässä. Veljeä näyttelee Jorma Tommila ja muita kelmejä Oiva Lohtander sekä Raimo Juvonen.

 

Tommila sai Jussin parhaasta miespääosasta ja Lohtander parhaasta miessivuosasta. Elokuva on tehnyt vaikutuksen muun muassa ohjaaja Jalmari Helanderiin (Rare Exports, Big Game), joka on myöntänyt sen vaikuttaneen useiden elokuviensa roolitukseen.

 

Halonen on taas ajankohtainen uuden Kalevala – Uusi aika -eepoksensa vuoksi. JOULUBILEET edustaa hänen tuotantonsa toista, ihmiskeskeisintä laitaa. ”Suomalainen rikollisuus ei ole älyllistä. Suomessa rikokset tehdään tunteella”, kuului osuva mainoslause, ja Joulubileiden ensi-iltagaalaa vietettiin Sörkan vankilassa.

 

Gaalan tähtivieraat ovat elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Jari Halonen, näyttelijä Rauno Juvonen sekä kuvaaja Timo Heinänen.

 

Jari Halosen tuorein ohjaus Kalevala – Uusi aika saa elokuvateatteriensi-iltansa kautta Suomen 18.11.2013.