Language switcher

Vaaran merkit / Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto, Nina Stenros

  • Ikäraja: 16
  • Kieli: Suomi
  • Tekstitys: Ei tekstitystä

Yksi suomalaisen fasismin aikakausista päättyi syyskuussa 2020 kun korkein oikeus kielsi lopullisesti Pohjoismainen vastarintaliikkeen toiminnan. KKO linjasi rasistisen ja väkivaltaisen järjestön tavoitteet ”perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen vastaisiksi.”

Vuodesta 2009 järjestetyissä Finlandia-gaaloissa Night Visions on nostanut esille kotimaisen elokuvan unohdettuja fiktiohelmiä. Tällä kertaa luomme katsauksen poliittisen kulttuuriin synkkään marginaaliin ja sitä ansiokkaasti taltioineisiin dokumentteihin. Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama Vaaran merkki (1978) ja Nina Stenrosin Sieg Heil Suomi (1994) kuvaavat kauan ennen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen syntyä versoneita suomalaisen äärioikeiston juuria.

20-minuuttinen Vaaran merkki on sissityyliin kuvattu katsaus Suomen tunnetuimman uusnatsin Pekka Siitoimen ja tämän aateveljien toiminnasta. Honkasalo ja Lehto soluttautuivat kansallissosialismia ja okkultismia ihannoineen Siitoimen järjestämille marssi- ja ampumaleireille, tämän aatetovereiksi tekeytyen.

Elokuva rahoitettiin omakustanneperiaatteella ja laboratoriolaskut kuitattiin mainoskeikoista saaduilla rahoilla. ”Halusimme vaikuttaa elokuvallamme nopeasti järjestön kohtaloon”, Honkasalo muisteli Filmihullun haastattelussa vuonna 1980.

Suomalaisnatsien militantteja rituaaleja ja saunailtoja toteavaan cinema verite -tyyliin kuvannut dokumentti muistuttaa järjestön vaarallisuudesta. Elokuvan päättää katsaus kommunistien kirjapaino Kursiiviin palopommi-iskusta, joka vei Siitoimen ja tämän luottomiehet vankilaan.  

Yle ei ole koskaan esittänyt ainutlaatuista soluttautumismateriaalia sisältävää dokumenttia, mutta Ruotsin televisiossa se on kerännyt miljoonayleisöjä.

”Tietämättömyys on aktiivinen teko”, Nina Stenrosin ohjaaman, käsikirjoittaman ja tuottaman Sieg Heil Suomi – dokumentin avaava tekstiplanssi linjaa.

Ylelle tehty tv-dokumentti piirtää verite-tyylillä muotokuvan Arjalaisen germaaniveljeskunnan johtajasta, Väinö Kuismasta. Kolmekymppinen lahtelainen pitää rasistia palopuheita maahanmuuton turmiollisuudesta, rakentaa lihasmassaa ja hakee henkistä voimaa kalevalalaisesta mytologiasta.

Kuisma puuhaa yhä aktiivisen Pekka Siitoimen kanssa äärioikeiston yhdistämistä. Hajanaisten rippeiden hitsaaminen poliittiseksi liikkeeksi takkuilee, kun yhdistävänä tekijänä erottuu lähinnä yleinen muukalaisviha. Omien porukoiden ulkopuolella rasistinen sanoma menee huonosti kaupaksi.

Vaaran merkki ja Sieg Heil Suomi ovat todistusvoimaisia aikalaiskuvauksia Suomesta, jossa fasismille kumartelu oli marginaali-ilmiö. Ennen esitystä historiantutkija Oula Silvennoinen pitää lyhyen alustuksen äärioikeiston tilanteesta 1970- ja 1990-luvun Suomessa.  

Vaaran merkki
Suomi 1978
20 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto
Kuvaus: Pertti Mutanen
Musiikki: Heikki Valpola

Sieg Heil Suomi
Suomi 1994
46 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Nina Stenros
Kuvaus: Pauli Bessonoff

Samasta sarjasta