Language switcher

Mother Schmuckers / Harpo Guit & Lenny Guit

  • Maa ja vuosi: Belgia 2021
  • Ikäraja: 16
  • Kesto: 70 min
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Harpo Guit, Lenny Guit
  • Tuotanto: David Borgeaud, Erika Meda
  • Kuvaus: Sylvestre Vannoorenberghe
  • Rooleissa: Maxi Delmelle, Harpo Guit, Claire Bodson, Habib Ben Tanfous, Mathieu Amalric, Toni D’Antonio, Chaida Chaddy Suku Suku
  • Kieli: Ranska
  • Tekstitys: Englanti
  • Formaatti: DCP

a.k.a. Fils de plouc

Harvoin on Sundance-festivaali onnistunut yllättämään niin perinpohjaisesti kuin valitsemalla ohjelmistoonsa Mother Schmuckersin. Belgialaisveljesten Harpo ja Lenny Guitin esikoispitkä on omituisinta, mitä Yhdysvaltain arvovaltaisimmassa elokuvatapahtumassa on esitetty vuosikausiin.

Vitsikkään raamatullisesti nimetyt päähenkilöveljekset Issachar (Maxi Delmelle) ja Zabulon (toinen ohjaaja-kirjoittaja Harpo Guit) ovat vähä-älyisten lasten tavoin käyttäytyviä aikamiespoikia, jotka asuvat äitinsä nurkissa. Kaksikon kadotettua äitinsä koiran pirttihirmu uhkaa potkaista pojat pihalle, ellei lemmikki palaudu kotiin vuorokauden kuluessa.

Nelijalkaisen jäljityksestä kasvaa kummallinen odysseia, jonka varrella kohdataan väkivaltaa ja perversioita, John Waters -viittauksia unohtamatta. Irralliset kohtaukset yhteen sitovana voimana toimii korkeaoktaaninen kohkaus, jonka kierroksia kohotetaan katsojaa säästämättä. Visuaalinen ilme noudattelee itsetarkoituksellisesti ITE-estetiikkaa. Suuri osa dialogista lausutaan huutamalla.

Tarinan täydellisen absurdiuden askelmerkit asetellaan jo alkumetreillä sellaisiksi, että yllätyksellisyyttä arvostavan katsojan on hyvä olla. Täysin puun takaa kameran eteen marssitetaan avainroolissa myös Mathieu Amalric, eurooppalaisen korkean profiilin arthouse-elokuvan supertähti ja Bond-roisto.

Mother Schmuckersin tekemisen perimmäisiä motiiveja ei voi kuin arvailla. Aivan täysin omanlaisensa elokuva se on. Se myös jättää aivan takuulla monen keskivertokatsojan haavin auki sen verran pitkäksi aikaa, että leukaperät saattavat kipeytyä.


Mother Schmuckers -näytösten alkukuvana

Dystopia

Kirkkaissa väreissä kylpevä satiirinen kauhutarina neljästä vahvasta naisesta, jotka päättävät rakentaa unelmiensa miehen kilon paloista. Ohjaaja Laura Ugolinin genremeriitteihin lukeutuu muun muassa apulaisohjaajan työ André Øvredalin Mortalissa (NV 2020) ja antologiaelokuvassa The Profane Exhibit (2013), johon ohjasivat jaksoja mm. NV-kunniavieraat Ruggero Deodato ja Sergio Stivaletti.

Ohjaaja Ugolini paikalla elokuvan NV-näytöksissä!

Norja 2020. Ohjaus: Laura Ugolini. 7 min.

Samasta sarjasta