Language switcher

Henry: Portrait of a Serial Killer 4K / John McNaughton

 • Maa ja vuosi: USA 1986
 • Ikäraja: 18
 • Kesto: 82 min
 • Ohjaus: John McNaughton
 • Käsikirjoitus: John McNaughton, Richard Fire
 • Tuotanto: Lisa Dedmond, Steven A. Jones
 • Kuvaus: Charlie Liberman
 • Musiikki: Robert McNaughton, Ken Hale, Steven A. Jones
 • Rooleissa: Michael Rooker, Tom Towles, Tracy Arnold, David Katz, Anne Bartoletti
 • Kieli: Englanti
 • Tekstitys: Ei tekstitystä
 • Formaatti: 4K DCP

John McNaughtonin modernin kauhuelokuvan täysin ainutlaatuista klassikkoa esitettiin Helsingin valkokankailla 1990-luvulla yhtäjaksoisesti useamman vuoden ajan. Eniten näytöskierroksia sille kertyi Bio New Yorkissa eli nykyisessä WHS Teatteri Unionissa, sillä teatterin omisti myös Henryn levitysoikeuksia Suomessa hallinnoinut alan legenda Freddy Kamras.

Nyt Night Visions tuo Henryn takaisin Helsingin-kotiinsa täysin ennennäkemättömässä loistossa sekä täydessä mitassaan; Kamraksen esityskopioihin Valtion elokuvatarkastamo oli määrännyt lähes kolmen minuutin sensuuripoistot. Uusi 4K-restaurointi on tehty elokuvan alkuperäisistä 16-millisistä kameranegatiiveista ohjaaja McNaughtonin valvonnassa.

Kun McNaughton sai 1980-luvun puolivälissä 125 000 dollaria tehdäkseen esikoisenaan kauhuelokuvan, sarjamurhaajat eivät vielä olleet populaarikulttuurin halinalleja. Sarjamurhaajabuumin edelläkävijä ei rakenna falskia sankarimyyttiä, vaan pakottaa katsojansa samastumaan ihan oikeasti ahdistavaan päähenkilöön.

Henry: Portrait of a Serial Killer lainasi nimensä 120-360 ihmisen murhaajaksi tunnustautuneelta tosielämän tappajalta, mutta todellisuutta elokuvassa vastaa vain päähenkilön ristiriitainen persoona. Äitinsä teininä tappanut Henry (Michael Rooker veretseisauttavassa debyyttiroolissaan) on päälle päin kohtelias ja tavallisen oloinen, jopa sympaattinen. Chicagon katuja kiertelevä mies ei kuitenkaan osaa elää tappamatta.

Hyytävä modernin pahuuden tutkielma on kauhuhistorian varmaotteisimpia debyyttejä. Aivotonta splatteria odottaneille tuottajille eksistentialistinen ja näkökulmanvaihdoksilla katsojaa taitavasti manipuloiva lopputulos oli pettymys. Aika on kuitenkin osoittanut vision kestävyyden.

”Quite possibly the most harrowing real-life serial killer movie ever made”
– Jamie Russell / BBC

”A drop-dead frontal assault”
– Chas Balun / The Deep Red Horror Handbook

”Relentlessly grim and disturbing”
– John McCarty / The Official Splatter Movie Guide Vol. II

”Will horrify many viewers and is intended to illuminate, not entertain”
– Roger Ebert / Chicago Sun-Times

”The most unsparing depiction of a killer ever put on film”
– Clark Collis / Empire Magazine

Henry: Portrait of a Serial Killer 4K:n alkukuvana

UFOT, USKONTO JA PAHOLAINEN

Niin dokumentaristina kuin lyhytelokuvantekijänä kunnostautuneen, muun muassa Vampira-dokumentistaan (1995) muistettavan Mika J. Ripatin nyt maailmanensi-iltansa saava uutuus on kokeellinen trippi, joka pureutuu nimensä mukaisesti okkultismiin sekä siihen joidenkin mielissä erottamattomasti liittyvään maapallon ulkopuoliseen elämään.

Suomi 2022. Kesto 6 min. Ohjaus: Mika J. Ripatti.

Samasta sarjasta