Language switcher

Everything Everywhere All at Once / Dan Kwan & Daniel Scheinert

 • Maa ja vuosi: USA 2022
 • Ikäraja: 16
 • Kesto: 138 min
 • Ohjaus ja käsikirjoitus: Dan Kwan & Daniel Scheinert
 • Tuotanto: Dan Kwan, Mike Larocca, Anthony Russo, Joe Russo, Daniel Scheinert, Jonathan Wang
 • Kuvaus: Larkin Seiple
 • Musiikki: Son Lux
 • Rooleissa: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate
 • Kieli: Englanti, Mandariinikiina, Kantoninkiina
 • Tekstitys: Suomi
 • Formaatti: DCP

Nyt ollaan todellakin ainutlaatuisen äärellä. Everything Everywhere All at Once on Tapaus isolla T:llä. Kun se esitettiin maaliskuussa Austinin South by Southwest -festivaalin avajaiselokuvana, yleisö ei tahtonut pysyä penkeissään. Mopo karkasi käsistä myös kriitikoilta: kuluvalta vuosikymmeneltä tuskin löytyy yhtään elokuvaa, josta julkaistut arviot olisivat yhtä perusteellisia ja ylitsevuotavan hehkuttavia.

Scifi-lähtökohdista juonensa ammentavassa, loputtoman kekseliäässä toimintasaagassa liikutaan hengästyttävästi todellisuuden tasolta toiselle. Spektriä laajennetaan kohti ääretöntä rakkaustarinalla, Pixar-parodialla ja Wong Kar-wai -pastisseilla. Muun muassa.

Hongkong-toimintaelokuvien ikoni Michelle Yeoh on elämänsä roolissa verotarkastajan (Jamie Lee Curtis) kynsiin joutuva pesulayrittäjä Evelyn, joka sysäytyy kohtalon oikusta rinnakkaistodellisuuteen. Ja siitä pian seuraavaan. Ennen pitkää teräsleidille selviää, että vain hän voi pelastaa maailmankaikkeuden superroisto Jobu Tupakin suunnittelemalta täystuholta.
Spektaakkelin mitat saavuttava teos on viritetty äärimmilleen kunnianhimoa pidättelemättä. Elokuvan sydän on yhtä suuri kuin sen haltuunsa ottama aihekirjo. Kerronnalliset ratkaisut ovat siten aidosti oivaltavia, että ohjaaja-kirjoittajakaksikko Dan Kwanin ja Daniel Scheinertin voi väittää todella koettelevan välineensä rajoja. Niin liioitellulta kuin se kuulostaakin, elokuvakerronnan uudistaminen on kuin onkin mahdollista vielä 2020-luvulla.

Kwanin ja Scheinertin läpimurto Swiss Army Man (2016) muistetaan etenkin Daniel Radcliffen pääroolista, jossa hän otti etäisyyttä Harry Potter -polttomerkkiinsä suihkukoneen lailla piereskelevänä ruumiina. Kaksikon jutut ovat kypsyneet iän karttuessa, mutta absurdiuden raja-aitoja koetteleva yllätyksellisyys ei ole kadonnut tekemisestä minnekään.

”Charming, funny, action-filled, surreal, and full of heart”
– Jeff Ewing / Forbes

”Works magic by embracing excess”
– Derek Smith / Slant Magazine

”Insanely imaginative”
– David Rooney / The Hollywood Reporter

”Takes the red-pill mind-screw of The Matrix and multiplies it by infinity”
– Peter Debruge / Variety

”An orgiastic work of slaphappy genius”
– David Ehrlich / IndieWire

Samasta sarjasta