Vieraat

Gary Sherman

Night Visions -kunniavieraaksi peräti kolmen ohjaustyönsä kanssa Helsinkiin saapuva Gary Sherman (s. 1945) on genre-elokuvan moniosaajaksi profiloitunut legenda. Hän on kerännyt kunniakkaan uransa aikana kannuksia sekä ohjaajana, käsikirjoittajana että tuottajana. Tinkimättömyydellään niin kauhun kuin toimintaelokuvienkin kaanoniin yltänyt monitaituri kiristää aiheistaan kaikki tehot ja muistaa aina kunnioittaa myös lopputuloksen viihdearvoa.

Lapsena sarjamurhaajia pelännyt ja kauhuelokuvia rakastanut Sherman on kertonut löytäneensä elokuvanteon, kun opiskeli designia ja valokuvausta Illinois Institute of Technologyssa synnyinkaupungissaan Chicagossa. Hän oli nuorena miehenä kiinnostunut myös musiikista ja teki hanttihommia Chess Records -yhtiön taustalaulajana. Tästä syystä miestä kuullaan muun muassa The Yardbirds -yhtyeen 1960-luvun hitillä Shapes of Things yhdessä Eric Claptonin kanssa.

Opintojen jälkeen Sherman muutti Lontooseen työskentelemään mainosalalla. Samalla hän alkoi käsikirjoittaa ensimmäistä pitkää elokuvaansa.

Lontoon metrotunneleissa asuvista kannibaaleista kertova Death Line (a.k.a. Raw Meat / Kuoleman linja, 1972) on brittikauhun merkkiteos, joka inspiroi nuoren Guillermo del Toron lähtemään elokuvaohjaajan uralle. Ilmestymisvuotensa merkittävimmäksi brittiohjaukseksi joidenkin lähteiden nostamassa elokuvassa nähdään muun muassa John Carpenterin luottokasvoksi kohonnut Donald Pleasence suupalttina poliisina, jonka vaientamiseen tarvitaan sivuroolissa MI5-agenttina käväisevä Christopher Lee. Night Visionsissa Death Line esitetään ohjaajan omalta 35 mm filmikopiolta.

Toinen pitkä ohjaus Dead & Buried (a.k.a. Kuolleet ja haudatut, 1981) on zombie-elokuva, joka päätyi Britanniassa Video Nasty -listalle ja kiellettiin Suomessa kokonaan. Takaisin Yhdysvaltoihin muuttaneen ohjaajan mestarillinen työnäyte sijoittuu pieneen ja uneliaaseen kalastajakylään. Toinen käsikirjoittajista on lajityyppilegenda Dan O’Bannon (Alien, Total Recall, The Return of the Living Dead) ja efekteissä ensimmäisiä hurjia työnäytteitään tarjoilee Stan Winston (Aliens, Terminator 2). Kameran edessä nähdään myös Robert Englund vain muutamaa vuotta ennen Freddy Krueger -läpimurtoaan.

Heti seuraavana vuonna sai ensi-iltansa Los Angelesin likaisille kaduille sijoittunut rankan toimintaeksploitaation hävettävän harvoin nähty klassikko Vice Squad (1982). Elokuvan kuvasi Stanley Kubrickin kuvaajana tunnettu John Alcott (Hohto, Barry Lyndon, Kellopeliappelsiini). Vice Squad oli niin tinkimätön, että siitä sukulaissielun löytänyt Martin Scorsese teki kaikkensa saadakseen elokuvan parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva-akatemialle teos oli kuitenkin liian rankka.

1980-luvun eetokseltaan kyseenalaisten toimintaklassikoiden joukkoon lukeutuu myös Shermanin ohjaama ja osittain käsikirjoittama Wanted: Dead or Alive (a.k.a. Elävänä tai kuolleena, 1987). Hollannin kivikasvo Rutger Hauer esittää pääosassa palkkionmetsästysbisnekseen heittäytynyttä entistä CIA-agenttia, joka haikailee jo varhaiseläkkeelle. Pasmat sekoittaa arabiterroristi, jota esittää Kiss-tähti Gene Simmons elämänsä roolissa. Elokuvan taustatarinaan on sisällytetty hupaisa triviatieto: Hauerin hahmo Nick Randall on Steve McQueenin pääosittaman, 1950- ja 60-lukujen taitteen western-tv-sarjan Wanted Dead or Alive päähenkilön Josh Randallin jälkeläinen.

Shermanin ohjaajafilmografiaan mahtuu myös yksi Hollywood-jatko-osa, hänen yhdessä Wanted: Dead or Alive -kirjoittajakumppaninsa Brian Taggertin kanssa kirjoittama Poltergeist III (1988). Sen tuotannolliset ongelmat kilpistyivät 12-vuotiaan pääosanesittäjän traagiseen kuolemaan kuvausten ollessa jo loppusuoralla. Kun myös heti seuraava elokuva, kauhudraama Lisa ajautui ongelmiin, päätti Sherman keskittyä tv-uraansa.

Televisiossa Sherman pääsi kokeilemaan henkilövetoisen draaman käsikirjoittamista ja tuottamista. Tunnetuin hänen tv-töistään on hänen oma luomuksensa, 1990-luvulla Suomessakin nähty Kadonneet rakkaat (Missing Persons).

Kauhuelokuvan pariin Sherman palasi kymmenen vuotta sitten ohjauksella 39: A Film by Carroll McKane. Muutamaa festivaaliesitystä lukuunottamatta elokuvaa ei ole esitetty juuri missään ilmeisesti elokuvaan liittyvien lakiteknisten epäselvyyksien vuoksi.

Gary Sherman on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
ke 19.4. klo 21.00 (Andorra) Death Line
pe 21.4. klo 17.00 (Andorra) Vice Squad
la 22.4. klo 20.45 (Andorra) Dead & Buried

Stefan Ruzowitzky

Oscar-voittaja Stefan Ruzowitzky (s. 1961) tuo Helsinkiin tuoreimman ohjauksensa Cold Hell (Die Hölle). Kovapintaisen maahanmuuttajanaisen ahtaalle pakottava sarjamurhaajatrilleri saa nyt Night Visions -valkokankailla Pohjoismaiden ensi-iltansa.

Itävallan Wienissä vuonna 1961 syntynyt Ruzowitzky varttui Saksan Düsseldorfissa, jossa hän opiskeli teatteria, elokuvaa, mediaa ja historiaa. Vuonna 1987 hän aloitti freelance-työt televisiossa dokumenttien, komediasarjojen ja suorien lähetysten ohjaajana, kirjoittajana ja leikkaajana.

1990-luvun alussa hän päätyi musiikkivideo- ja mainosohjaajaksi. Hän teki videoita esimerkiksi Scorpionsille, No Mercylle ja Justin Timberlaken ’N Syncille. Viimeksi mainitusta hän sai myös Yhdysvaltain MTV:n ehdokkuuden vuoden parhaasta musiikkivideosta. Mainospuolella Ruzowitzkyn lukuisia kertoja palkittujen töiden tilaajien joukkoon lukeutuivat muun muassa Wrigley’s, McDonald’s, Mastercard ja T-Mobile.

Ruzowitzkyn ensimmäinen pitkä fiktioelokuva, wieniläisen polkupyörälähetin seikkailuista kertonut Temp (Tempo) näki päivänvalon vuonna 1996. Elokuva perustui ohjaajan omaan käsikirjoitukseen. Myös hänen toinen ohjauksensa, jännitysdraama Perijät (The Inheritors / Die Siebtelbauern, 1998) perustui hänen omaan käsikirjoitukseensa. Muun muassa Telluriden, New York Film Festivalin ja Toronto International Film Festivalin ohjelmistoon päätynyt teos noteerattiin llpulta myös yli 20 kansainvälisellä palkinnolla.

Ruzowitzkyn ensimmäinen genre-elokuva Anatomia (Anatomy / Anatomie, 2000) perustui sekin hänen omaan käsikirjoitukseensa. Pääosiin kiinnitettiin saksalaisia supertähtiä kuten Juokse, Lola -pääosanesittäjä Franka Potente ja vanha konkari Benno Fürmann. Ensiesityksensä Suomessa Night Visions -valkokankailla saanut kauhutrilleri kohosi lopulta Saksan kaikkien aikojen menestyneimmäksi genre-elokuvaksi.  Ruzowitzky käsikirjoitti ja ohjasi sille myös jatko-osan Anatomia 2 (Anatomy 2 / Anatomie 2, 2003).

Kuningattaren miehet!? (All the Queens Men, 2001) oli ensimmäinen Ruzowitzky-ohjaus, joka ei perustunut hänen omaan tekstiinsä. Toiseen maailmansotaan sijoittuvan omintakeisen toimintakomedian roolitus oli vähintäänkin yhtä erikoinen kuin sen juoni: pääosisa nähdään brittikoomikko Eddie Izzard, Frendit-tähti Matt LeBlanc sekä Night Visions -suosikki Udo Kier.
Ruzowitzkyn todellinen kansainvälinen läpimurto tapahtui hänen kuudennella pitkällä ohjauksellaan Väärentäjä (The Counterfeiters / Die Fälscher, 2007). Käsikirjoituksen hän laati Adolf Burgerin kirjasta. Itävaltalais-saksalainena yhteistuotantona syntynyt, toiseen maailmansotaan sijoittuva tositarina voitti tukun kansainvälisiä festivaalipalkintoja, kunnes se lopulta palkittiin myös vuoden 2007 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla.

Väärentäjä-sensaatiota seurasi kotimaassaan Saksassa kaupalliseksi menestykseksi kohonnut lastenelokuva, Noitatyttö Lilli -kirjoihin perustuva Lilly the Witch: The Dragon and the Magic Book (Hexe Lilli: Der Drache und das magische Buch, 2009). Sitten oli vuorossa vääjäämätön ensimmäinen Yhdysvaltain-komennus: Suomessa suoraan dvd-hyllyihin päätyneen Deadfallin (2012) keskeisissä roolissa Ruzowitzky ohjasi muiden muassa Eric Banaa, Sissy Spacekia ja Kris Kristoffersonia.
Juuri nyt työn alla on Ruzowitzkyn seuraava amerikkalaistuotanto Patient Zero. Dystopiakauhutarinan päärooleihin on valittu Nathalie Dormer, Stanley Tucci ja Matt Smith. Elokuva saa ensi-iltansa vielä vuoden 2017 aikana.

Stefan Ruzowitzky on paikalla seuraavassa Night Visions -näytöksessä:
pe 21.4. klo 19.15 (Andorra) Cold Hell

Alice Lowe

Alice Lowe (s. 1977) tuo Helsinkiin pääosittamansa pikimustan komedian Prevenge, jonka hän on sekä ohjannut että käsikirjoittanut. Maineikkaalta Venetsian festivaalilta viime syksynä maailmanvalloituksensa aloittanut Prevenge on sittemmin nähty lukuisien maailman tärkeimpien festivaalien (mm. Toronto International Film Festival, London Film Festival, South by Southwest) ohjelmistossa ja voittanut myös tukun palkintoja.

Brittein saarten Coventryssa syntynyt Lowe on pitkän linjan tv-näyttelijä ja stand up -koomikko, jolla on myös näyttävä ja genre-elokuvaan kallellaan oleva valkokangasura. Valmistuttuaan Cambridgen King’s Collegesta Lowe otti ensiaskeleensa teatterilavalla Paul Kingin kokeellisissa, surrealistisissa näytelmissä. Sittemmin King ohjasi Lowea tv-sarjoissa The Mighty Boosh ja Garth Marenghi’s Darkplace. Lowen lukuisien tv-töiden joukosta nousevat esiin myös Pikku-Britannia, Jinsy-saari ja kokonaan naisvetoinen komediasarja Beehive. Komedialavoilla tunnetuimpiin töihin lukeutuu vuoden 2009 rooli Steve Cooganin rinnalla kiertue-esityksessä Alan Partridge and other less succesful charaters.

Lowen valkokangasrooleista muistetaan ainakin Edgar Wrightin Hot Fuzz (2007) ja The World’s End (2013) sekä Ben Wheatleyn Kill List (2011) ja Sightseers (2012), joista viimeksi mainitussa hän vastasi myös käsikirjoituksesta yhdessä kevään 2016 Night Visions -kunniavieraan Steve Oramin kanssa. Lowe nähtiin kameran edessä myös Oramin esikoisohjauksessa Aaaaaaaah! (2015), joka hämmästytti Night Visions -yleisöä tasan vuosi sitten.

Alice Lowe on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
ke 19.4. klo 18.45 (Korjaamo / Elokuvasali) Prevenge
pe 21.4. klo 17.10 (Korjaamo / Elokuvasali) Prevenge
la 22.4. klo 14.30 (Andorra) Prevenge

Severin Eskeland

Severin Eskeland (s. 1977) tuo Helsinkiin elokuvansa Lust (Lyst), joka saa nyt Night Visions -valkokankailla kansainvälisen ensi-iltansa välittömästi Norjan kaupallisen ensi-illan jälkeen. Jo Norjan kaikkien aikojen äärimmäisimmäksi elokuvaksi joissain kotimaansa lähteissä nimetty Lust on Eskelandin toinen pitkä ohjaus.

Norjan länsirannikolla sijaitsevalta Stordin saarelta kotoisin oleva Eskeland alkoi tehdä kauhuelokuvia vanhempiensa videokameralla jo pikkupoikana. Yhdeksi tuolloikseksi vaikuttajakseen hän on nimennyt elokuvan Friday the 13th: The Final Chapter (1984).

Hän aloitti elokuvaopinnot Oslossa vuonna 2001 ja keskittyi opiskeluaikojen lyhytelokuvissaan kauhu- ja fantasia-aiheisiin. Tekijän suosikkilajityyppejä edusti myös esikoispitkä Kiertotie (Snarveien, 2009), jonka pohjana oli hänen oma käsikirjoituksensa.

Severin Eskeland on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
pe 21.4. klo 21.30 (Dubrovnik) Lust
la 22.4. klo 16.30 (Dubrovnik) Lust

Gabriel Grieco

Argentiinan Buenos Airesista Helsinkiin saapuva Gabriel Grieco (s. 1980) tuo tullessaan toisen pitkän elokuvansa, intensiivisen kauhutrillerin Hypersomnia (Hipersomnia). Elokuva sai maailmanensi-iltansa kotimaansa arvostetulla Mar del Plata International Film Festivalilla marraskuussa 2016, missä se voitti myös tapahtuman yöelokuvasarjan pääpalkinnon. Hypersomnia saa nyt Night Visions -valkokankailla ensiesityksensä Pohjoismaissa.

Grieco on hankkinut kannuksia Latinalaisen Amerikan merkittävimpien artistien musiikkivideoiden ohjaajana, tv-töissä sekä mainosohjaajana. Hän perusti vuonna 2000 Crep Film -tuotantoyhtiön ja Crepusculum-nimisen lyhytelokuvafestivaalin.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tukun lyhytelokuvia tehneen Griecon ensimäinen pitkä elokuva Still Life (Naturaleza muerta, 2014) ammensi aiheensa lihan tehotuotannosta, jonka ympärille se kutoo psykomurhaajatarinan. Elokuva niitti mainetta sekä kansainvälisellä festivaalikierroksellaan että kotimaassaan, jossa se päätyi kaikkien aikojen katsotuimpien kauhuelokuvien kymmenen kärkeen.

Gabriel Grieco on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
to 20.4. klo 19.00 (Dubrovnik) Hypersomnia
pe 21.4. klo 17.00 (Dubrovnik) Hypersomnia

April Jones

April Jones saapuu Helsinkiin esittelemään ensimmäisen pitkän dokumenttielokuvansa The Mentors: The Kings of Sleaze Rockumentary, joka saa nyt Night Visions valkokankailla maailmanensi-iltansa. Jones on sekä ohjannut että tuottanut pahamaineiseen shock rock -yhtyeeseen pureutuvan elokuvansa.

Dream Evil Pictures -tuotantoyhtiön perustaja Jones on elokuvantekijä, taiteilija, muusikko ja skeittaaja. Jonesin aiemmista töistä parhaiten tunnetaan metallimusiikkia käsitellyt tv-sarja Slayed in Oregon, jota esitettiin kotiosavaltiossaan ITN-kanavalla (Independent Television Network) kuuden vuoden ajan.

April Jones on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
pe 21.4. klo 19.30 (Dubrovnik) The Mentors: Kings of Sleaze Rockumentary
la 22.4. klo 19.00 (Dubrovnik) The Mentors: Kings of Sleaze Rockumentary

Michael O’Shea

Michael O’Shean tie elokuvaohjaajaksi – saati Cannesin punaiselle matolle – ei ole niitä tavanomaisimpia.

”Olen tehnyt töitä portsarina ja taksikuskina. Viime vuosikymmenen vietin korjaamalla tietokoneita”, hän kertoi IndieWire-verkkolehdelle toukokuussa 2016.

Brooklynilaislähtöinen O’Shea valmistui SUNY Purchase -yliopiston elokuvalinjalta jo 1990-luvulla, mutta luova ura ei ottanut tuulta alleen. Muita hommia paiskiessaan O’Shea manasi valitsemansa taidemuodon kalleutta ja kirjoitti ”suurta amerikkalaista indie-elokuvaa”.

Vuosien tuloksettoman yrittämisen jälkeen ahdistus nosti päätään. Vuonna 2009 O’Shea teki itselleen kaksi lupausta: jos elokuvaura ei urkenisi kymmenessä vuodessa, hän lakkaisi kiusaamasta itseään ja luopuisi suunnitelmasta. Samalla hän hylkäsi indie-haaveet ja keskittyi kirjoittamisessa toiseen rakkaaseen aiheeseen: kauhuun.

Tuloksena olivat käsikirjoitukset slasher-elokuvaan sekä kasvu- ja vampyyritarinan symbioosiin. Kun O’Shea ei saanut kalliimmalle slasher-elokuvalle rahahanat avaavaa jo läpimurtonsa tehnyttä ohjaajaa, hän keskittyi halvempaan ja taiteellisesti kunnianhimoisemaan hankkeeseen – ja päätti ohjata sen itse.

Tuloksena on The Transfiguration, omaperäisin vampyyrimytologian uudelleentulkinta vuosikausiin. New Yorkin kovilla kaduilla itseään ja ravintoa etsivän verenimimäpoika Milon (Eric Ruffin) tarina yhdistää suvereenisti kovan kauhun ja indie-draaman taiteelliseen kunnianhimon.

”Kuin Martin (1978) kohtaisi Henry Lee Lucas -sarjamurhaajan (1986)”, O’Shea kiteytty IndieWirelle.

Huima onnistuminen ei jäänyt huomaamatta maailman arvostetuimmalla elokuvafestivaalilla Cannesissa. The Transfiguration valittiin viime keväänä Un Certain Regard -sarjaan, jota pidetään yleisesti tapahtuman toiseksi arvostetuimpana. O’Shean elokuva hävisi lopulta Juho Kuosmasen Hymyilevälle miehelle, mutta päätti ohjaaja-käsikirjoittajan komeasti henkilökohtaisen painajaisen.

Esikoiselokuvan saaminen arvofestivaalin kilpailuun on saavutus, johon ani harva yltää – vieläpä tyylipuhtaalla kauhuelokuvalla. Cannesiin pääsy oli täydellinen yllätys O’Shealle ja hänen The Transfigurationin tuottaneelle tyttöystävälleen Susan Leberille. ”Pidimme sitä mahdottomana”, O’Shealle kertoi IndieWirelle.

Menestys povaa hyvää myös O’Shean pöytälaatikossa odottavalle slasher-käsikirjoitukselle.

Michael O’Shea on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
ke 19.4. klo 16.45 (Andorra) The Transfiguration
to 20.4. klo 21.15 (Andorra) The Transfiguration

Alexandre O. Philippe

Tammikuisella Sundance-festivaalilla jättihitiksi kohonneen Psyko-dokumenttinsa 78/52 kanssa Helsinkiin saapuva Alexandre O. Philippe on ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on erikoistunut populaari- ja fanikulttuuriin pureutuviin dokumenttielokuviin. Philippen esikoispitkä Earthlings: Ugly Bags of Mostly Water (2004) käsittelee Star Trek -sarjan klingoneiden kieltä ja siihen fanaattisesti suhtautuvia sarjan katsojia. The People vs. George Lucas (2010) perkaa Star Warsin isähahmon ja tämän vannoutuneiden fanien ongelmallista suhdetta. Doc of the Deadin (2014) aiheena ovat zombie-elokuvat ja edelleen zombiekuvaston yleistyminen pop-kulttuurissa. Kaikkein erikoisin Philippen elokuvista lienee The Life and Times of Paul the Psychic Octopus (2012), jonka ytimessä on vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen Saksan joukkueen ottelutulokset onnistuneesti ”ennustanut” Paul-mustekala.

Sveitsin Genevessä syntynyt ja varttunut Philippe on valmistunut New Yorkin Tisch School of the Artsista.

Alexandre O. Philippe on paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
to 20.4. klo 17.00 (Andorra) 78/52
to 20.4. klo 19.00 (Andorra) Psyko
pe 21.4. klo 21.15 (Korjaamo / Elokuvasali) 78/52
la 22.4. klo 16.30 (Korjaamo / Kulmasali) 78/52

Roberto San Sebastián

Roberto San Sebastián saapuu Helsinkiin yhdessä tuottajansa Kevin Rodriguezin kanssa Bilbaosta esittelemään esikoisohjauksensa, rohkeasti rajoja rikkovan kauhukomedian The Night of the Virgin (La Noche del Virgen), jota on luonnehdittu muun muassa ”kuin Pedro Almodóvarin ohjaamaksi Braindeadiksi”. Hostel-konkari Eli Roth kuvaili elokuvaa yhdistelmäksi juuri sitä, mitä hän ”itsekin olisi tehnyt” sekä mitä hän ei ”ikinä uskaltaisi tehdä”.

Vuosina 2010-2014 Roberto San Sebastiánin ura kohosi hiljalleen nousukiitoon kolmella lyhytelokuvalla. Sarkastista perhedraamaa Cumpleaños Feliz seurasi genre-elokuvakokeilu Agujero ja edelleen Yayos, jotka lopulta päätyivät yhteensä yli 200 näytökseen elokuvafestivaaleilla kotimaassaan sekä kansainvälisillä foorumeilla.

Kevin Rodriguez

Tuottaja Kevin Rodriguez (s. 1989) saapuu Helsinkiin esittelemään ensimmäisen pitkän elokuvansa, vuoden kaikin tavoin väkevimpiin esikoisteoksiin lukeutuvan kauhukomedian The Night of the Virgin (La Noche del Virgen). Elokuva on vajaat puoli vuotta kestäneen maailmanvalloituksensa aikana nähty jo 20 elokuvafestivaalin ohjelmistossa 12 maassa ja neljällä eri mantereella. Festivaalikierroksellaan se on saanut ansioistaan peräti kymmenen palkintoa.

Rozriguez on yksi Baskimaan Bilbaossa vaikuttavan, lyhytelokuvien tuotantotalona kunnostautuneen Palatanoboligrafo-yhtiön perustajista. Hänen tuottamiaan elokuvia on esitetty viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä yli 300 festivaalilla. Työt ovat voittaneet yhteensä yli 40 palkintoa muun muassa Sitgesissä, Malagassa, Fantasportossa, Gijonissa, Los Angelesin Screamfestillä, Lontoon FrightFestissä ja Meksikon Morbidossa.

Roberto San Sebástian ja Kevin Rodriguez ovat paikalla seuraavissa Night Visions -näytöksissä:
ke 19.4. klo 21.00 (Korjaamo / Elokuvasali) The Night of the Virgin
pe 21.4. klo 18.45 (Korjaamo / Kulmasali) The Night of the Virgin
su 22.4. klo 02.30 (Dubrovnik) The Night of the Virgin