Vieraat

Rasmus Kloster Bro

Tanskalaisen Rasmus Kloster Bron (s. 1985) Night Visions -ohjelmistossa nähtävä ensimmäinen pitkä elokuva Cutterhead (Tanska 2018) on klaustrofobinen, paikoin myös itävaltalaisen Michael Haneken kylmäävimmät työt mieleen tuova trilleri, joka on kuvattu Kööpenhaminan yhä kesken olevalla metrotyömaalla. Musiikkivideoita ja kansainvälisesti palkittuja lyhytelokuvia aiemmin tehnyt Bro on työskennellyt myös Vallan linnake -suosikkisarjan apulaisohjaajana.

Rasmus Kloster Bro paikalla festivaalinäytöksissä:
To 22.11.2018 klo 17.45 Cutterhead (Kinopalatsi 9)
La 24.11.2018 klo 12.30 Cutterhead (Kinopalatsi 5)


Sam Firstenberg

Puolassa syntynyt ja Israelissa varttunut Shmulik ”Sam” Firstenberg (s. 1950) muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1972. Losangelesilaisessa Loyola Marymointin ylipistossa suoritetut elokuvaopinnot petasivat tien ohjaajaksi.

Esikoiselokuva Viimeinen mahdollisuus (One More Chance, 1983) kertoi ex-linnakundista, joka yritti elvyttää välinsä poikansa kanssa. Sen jälkeen Firstenberg hyvästeli draamat ja keskittyi kovassa nosteessa olleeseen toimintagenreen.

Enter the Ninja (1981) yhdisti toimintaa itämaisia mausteita: myyttisiä japanilaisia tappajia, näyttäviä taistelukoreografioita ja eksoottisia aseita. Ninjatoiminnan pioneerin menestyksen myötä elokuvan tuottaneen Cannon-yhtiön nokkamiehet Yoram Globus ja Menahem Golan päättivät tehdä uudelle menestyskonseptille jatkoa. Firstenberg bluffasi hallitsevansa toimintakohtauksien tekemisen ja sai pestin Ninjan koston (Revenge of The Ninja, 1983) peräsimessä.

Kuvausten aikana ohjaaja otti action-estetiikan suvereenisti haltuun. Elokuvasta tuli hitti, joka poiki keikan itsenäisen jatko-osan Ninja 3 – Lopullinen taistelu (Ninja III: The Domination, 1984) peräsimessä. Manaajaa, ninjailua ja aerobicia kuolemattomalla tavalla yhdistänyt kulttihelmi nähtiin Night Visions -festivaalilla syksyllä 2017.

Firstenbergin uran todelliseksi virstanpylvääksi nousi kuitenkin American Ninja (1985). Nyt NV-ohjelmistossa nähtävä elokuva istutti ninjaopit periamerikkalaiseen Michael Dudikoffiin. Pari komediaroolia tehnyt tulokas oli Firstenbergin bongaus, ja valinnalla oli kauaskantoisia seurauksia. Näyttelijästä kasvoi uusi toimintaikoni, jonka poikamainen karisma toi vaihtelua Chuck Norrisin ja Sylvester Stallonen jäykän machomenon rinnalle. Vuoden 1986 suomalaisen valkokangasjulkaisun filmikopioista toimintaa sensuroitiin 59 metrin verran.

Tämänkertaiseen festivaaliohjelmistoon niin ikään valittu American Ninja 2: The Confrontation (1987) lisäsi kierroksia koneeseen ja yhdisti 007-elokuvien villeimpien skenaarioiden veroisen juonittelun näyttävään ninjamättöön. Karibian paratiisimaisemissa, totta kai. Suomessa elokuva päätyi suoraan videolevitykseen noin kahden minuutin sensuuripoistojen jälkeen.

NV:n Firstenberg-hattutempun täydentää Suomessa Teloittaja-nimellä levitetty Avenging Force (1986). Firstenbergin ja Dudikoffin voimat jälleen yhdistänyt elokuva edusti Cannon-yhtiön poliittisesti epäkorrekteinta laitaa. Äärioikeistolaisten voimien juonittelusta kertova elokuva tuntuu Trump-ajan vinkkelistä katsottuna hurjalta enneunelta.

Sittemmin Firstenberg suomi valkoisen ylivallan yhteiskunnalle aiheuttamaa uhkaa vielä Mustassa kapinassa (Riverbend, 1989).

1990-luvulla Firstenberg kokeili myös scifiä (Cyborg Cop 1 & 2). Vuosikymmenen lopulla toiminnan erikoismiehen ura alkoi hiipua samaan aikaan koko action-genren kanssa.

Cannonin luottomiehen ja ninjaekspertin cv nostaa hänet yhdeksi 1980- ja 90-lukujen keskeisistä toimintaohjaajista. Pääteos American Ninjalla on ikuinen paikka lajityypin Hall of Famessa.

Sam Firstenberg paikalla festivaalinäytöksissä:
To 22.11.2018 klo 19.30 Avenging Force (Kinopalatsi 9)
Pe 23.11.2018 klo 20.00 American Ninja (Kinopalatsi 1)
Pe 23.11.2018 klo 22.15 American Ninja 2: The Confrontation (Kinopalatsi 1)
La 24.11.2018 klo 20.45 Avenging Force (Kinopalatsi 9)


Justin McConnell

Pohjois-Amerikasta Helsinkiin saapuu myös Kanadan lupaavimpiin riippumattomiin elokuvantekijöihin lukeutuva Justin McConnell. Night Visions -ohjelmistossa nähdään ohjajaan tuorein pitkä elokuva, useilla festivaaleilla jo palkittu psykologinen body horror -trilleri Lifechanger (Kanada 2018). McConnell on myös käsikirjoittanut ja leikannut elokuvan sekä toiminut sen toisena päätuottajana.

McConnell on niittänyt kansainvälistä festivaalimainetta myös aiemmilla fiktio-ohjauksillaan The Collapsed (2011) ja Broken Mile (2016), joista jälkimmäinen on yhdellä ainoalla otolla kuvattu jännitysdraama. Hän on ollut mukana myös tuottamassa ja ohjaamassa antologiakauhuelokuvaa Galaxy of Horrors (2017) sekä tuottamassa kauhuantologiaa Minutes Past Midnight (2016).
McConnell työskentelee Torontossa oman Unstable Ground -tuotantoyhtiönsä lukuun tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja leikkaajana. Hän kuuluu myös Toronto After Dark -elokuvafestivaalin ohjelmistotyöryhmään.

Justin McConnell paikalla festivaalinäytöksissä:
To 22.11.2018 klo 20.00 Lifechanger (Kinopalatsi 5)
La 24.11.2018 klo 23.00 Lifechanger (Kinopalatsi 5)


Christoffer Nordenrot

Pohjoismaista saapuvista Night Visions -vieraista nimekkäin on Christoffer Nordenrot (s. 1986). Näyttelijä ja käsikirjoittaja on yksi tärkeimmistä vaikuttajista Ruotsin elokuvavuoden suurimman yllättäjän The Unthinkablen (Den blomstertid nu kommer, Ruotsi 2018) taustalla. Kotimaansa tv-sarjoista tutun Nordenrotin pääosittama ja kirjoittama tieteistrilleri houkutteli Ruotsin elokuvateattereihin tänä kesänä yli satatuhatta katsojaa, ja sen esitysoikeudet on myyty jo yli sataan maahan.

Christoffer Nordenrot paikalla festivaalinäytöksissä:
Ke 21.11.2018 klo 21.30 The Unthinkable (Kinopalatsi 5)
To 22.11.2018 klo 22.00 The Unthinkable (Kinoplatsi 5)


Börkur Sigthorsson

Islantilainen Börkur Sigthorsson (s. 1978) tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, omaan käsikirjoitukseensa perustuvan kylmäävän huumesalakuljetustrillerin Vultures (Vargur, Islanti 2018).

Sigthorsson aloitti uransa valokuvaajana, mutta liikkuva kuva veti puoleensa jo varhaisessa vaiheessa. Brittiläinen musiikkivideoihin erikoistunut tuotantoyhtiö Oil Factory (josta sittemmin tuli Factory Films) palkkasi hänet ohjaajaksi vuonna 2004, ja hän päätyi tekemään mainoksia mm. Nikelle, Hondalle ja The Guardian -lehdelle sekä musiikkivideoita esimerkiksi Richard Ashcroftille sekä Supergrass- ja Nine Black Alps -yhtyeille.

Loukussa-sarjan ohjaajanakin kunnostautunut Sigthorsson on Islannin kansainvälisesti menestyneimmän ohjaaja-tuottajan Baltasar Kormakurin (101 Reykjavik, Everest, Adrift) suojatti. Kormakur on myös Vulturesin toinen päätuottaja.

Börkur Sigthorsson paikalla festivaalinäytöksissä:
Pe 23.11.2018 klo 17.50 Vultures (Kinopalatsi 5)
La 24.11.2018 klo 18.40 Vultures (Kinopalatsi 5)


Sergio Stivaletti

Roomassa syntynyt ja synnyinkaupungissaan yhä vaikuttava Sergio Stivaletti (s.1957) on italialaisen genre-elokuvan kautta aikojen suurin tehostevelho. Hänen veristä taituruuttaan ovat hyödyntäneet käytännössä kaikki italialaisen kauhu- ja fantasiaelokuvan kultakauden keskeiset nimet.

Stivalettin ura alkoi italokauhun pioneerin Riccardo Fredan viimeisen ohjauksen Murder Obsession (1981) kreditoimattomana tehostenikkarina. Pian mies ansioitui sekä maskeeraajana että tehostemiehenä ja pääsi mukaan italialaisen kauhun kultakauden huipennukseen.

Meriittilistalla komeilevat muun muassa Lamberto Bavan Demons (1985) ja Demons 2 (1986), Dario Argenton Phenomena (1985) ja Opera (1987) sekä 1990-luvun nousevan tähden Michele Soavin The Church (1989), The Sect (1991) ja Dellamorte Dellamore (1994). Scifi-action Hands of Steel (1986) yhdisti Stivalettin ja italialaisen genre-elokuvan legendaarisen moniottelijan Sergio Martinon.

Vaikka italialainen genre-elokuvateollisuus on hiipunut huippuvuosista, Stivaletti on löytänyt sieltä kovia keikkoja. Dario Argenton useimpien 2000-luvun töiden lisäksi mies on vastannut efekteistä muun muassa Night Visions -kankailla nähdyissä The Last House in the Woodsissa (ohj. Gabriele Albanesi, NV 2007) ja Moriturisissa (ohj. Raffaele Picchio, NV 2011).

Night Visions -ohjelmistossa nähdään nyt 1980-luvun efektitöistä keskeisin, Stivalettin Argento-pesti Opera. Ohjaajan uralla monin tavoin poikkeuksellisen haastavassa modernin kauhun klassikossa Stivaletti vastasi animatroniikasta eli mekaniikalla varustetuilla malleilla toteutetuista tehosteista.

NV-kattaukseen on valittu myös Stivalettin esikoisohjaus The Wax Mask (1987). Elokuvan oli määrä olla Lucio Fulcin ja Argenton yhteisprojekti, mutta luonto päätti toisin. Ohjaajaikoni Fulci kuoli vähän ennen kuvauksia, ja hätiin hälytettiin Stivaletti. Elokuva nähdään nyt Kinopalatsissa mestarin henkilökohtaiseen kokoelmaan kuuluvalta 35 mm filmikopiolta, italiankielisellä ääniraidalla ja englanninkielisellä tekstityksellä.

Stivalettin kolmas pitkä ohjaus Rabbia Furiosa (2018) saa nyt Night Visions -kankailla ensiesityksensä Pohjoismaissa. Rikosdraamaa ja äärimmäistä brutaaliutta yhdistävä elokuva osoittaa, että tehostetaiturin ohjausosaaminen taipuu moneen tyylilajiin. Kameran edessä nähdään myös mestarin poika Michelangelo Stivaletti, joka saapuu Helsinkiin juhlistamaan festivaaliensi-iltaa isänsä rinnalla.

Sergio Stivaletti paikalla festivaalinäytöksissä:
Ke 21.11.2018 klo 19.30 The Wax Mask (Kinopalatsi 9)
To 22.11.2018 klo 17.30 Opera (Kinopalatsi 1)
Pe 23.11.2018 klo 17.30 Rabbia Furiosa (Kinopalatsi 9)


Emma Tammi

Isänsä puolelta suomalainen Emma Tammi tuo Helsinkiin western-kauhuelokuvansa The Wind (USA 2018), joka sai ensiesityksensä maailman suurimman elokuvatapahtuman Toronto International Film Festivalin arvostetussa Midnight Madness -sarjassa syyskuussa. Näyttelijäpariskunnan tytär varttui New Yorkissa ja valmistui Connecticutissa sijaitsevasta Wesleyan Universitystä. Muun muassa Robert Altmanin ja Mel Brooksin ohjauksissa aiemmin työskennellyt Tammi asuu nykyisin Los Angelesissa ja pyörittää siellä omaa Mind Hive Films -tuotantoyhtiötään. Hän on ansioitunut aiemmin dokumenttiohjaajana (mm. Election Day [2017], Fair Chase [2014]). The Wind on hänen esikoisfiktionsa.

Emma Tammi paikalla festivaalinäytöksissä:
Ke 21.11.2018 klo 21.50 The Wind (Kinopalatsi 9)
La 24.11.2018 klo 18.35 The Wind (Kinopalatsi 1)