Vieraat

Lee Cronin

Irlantilainen Lee Cronin tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa The Hole in the Ground, joka kohotettiin tammikuussa 2019 maailmanensi-iltansa yhteydessä Yhdysvaltain arvostetuimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa oitis vuoden pelottavimpien kauhuelokuvien kärkikastiin. Lopputuloksen sidokset Suomeen ovat tiiviit: kameran edessä tekee kauhuelokuvadebyyttinsä Kati Outinen, kulisseissa ovat vaikuttaneet puvustaja Saija Siekkinen, maskeeraaja Salla Yli-Luopa ja osatuottaja Ulla Simonen.

Dublinissa omaa Rank Outsider Pictures -tuotantoyhtiötään pyörittävä Cronin on aiemmin kunnostautunut lyhytelokuvien kirjoittajana ja ohjaajana sekä mainoselokuvien tekijänä. Lyhytelokuvista maineikkain on niin ikään Ulla Simosen osatuottama Ghost Train (2013), joka voitti muun muassa Espanjassa sekä San Sebastianin kauhu- ja fantasiaelokuvafestivaalin parhaan lyhytelokuvan palkinnon että Molins de Rei -festivaalin parhaan eurooppalaisen fantasialyhytelokuvan Méliès d’Argent -palkinnon.

Lee Cronin paikalla festivaalinäytöksessä:
La 13.4. klo 18.45 The Hole in the Ground (Bio Rex)


Matthew Dunehoo

Missourin Kansas Cityssä varttunut Matthew Dunehoo saapuu Helsinkiin juhlistamaan ensimmäisen pitkän elokuvansa, aikamme self help -kulttuuria säälimättömästi moukaroivan ja sanomaansa okkultistisilla elementeillä terästävän trillerinsä Wretch maailmanensi-iltaa. Sekä muusikkona että näyttelijänä kunniakasta uraa luonut Dunehoo on nyttemmin keskittynyt työskentelyyn kameran takana oman tuotantoyhtiönsä Elk’s Pride Picturesin lukuun. Hänen lyhytelokuviaan on esitetty mm. Yhdysvaltain tärkeimmän genre-elokuvafestivaalin Fantastic Festin ohjelmistossa.

Matthew Dunehoo paikalla festivaalinäytöksissä:
To 11.4 klo 21.15 Wretch (Dubrovnik)
Pe 12.4. klo 19.00 Wretch (Korjaamo Elokuvasali)
La 13.4. klo 02.45 Wretch (Dubrovnik)


Neil Edwards

Monitaituri Neil Edwards (s.1969, Birmingham, Iso-Britannia) tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, The Process -kultin uskomattomasta noususta ja tuhosta kertovan dokumentin Sympathy for the Devil. Edwards on myös tuottanut, kuvannut ja leikannut elokuvansa ja säveltänyt myös osan sen musiikkiraidasta. Elokuva saa nyt ensiesityksensä Pohjoismaissa Night Visions -valkokankailla.

Vaikkei Sympathy for the Deviliä voi irviä tv-dokumentiksi, Edwards tunnetaan kotimaassaan ennen muuta tv-alan pitkän linjan ammattilaisena. Twofour-tuotantoyhtiössä työskentelevä konkari on ollut vuosien saatossa mukana kehittämässä mm. sarjoja The Hotel Inspector, Born to Kill? ja The Estate We’re In.

Neil Edwards paikalla festivaalinäytöksissä:
Ke 10.4. klo 21.00 Sympathy for the Devil (Andorra)
Pe 12.4. klo 18.45 Sympathy for the Devil (Dubrovnik)


Fredrik Hiller

Fredrik Hiller (s. 1970, Tukholma) tuo Night Visions -valkokankaille toisen pitkän ohjauksensa, yhteiskunnallisilla sävyillä kuorrutetun toimintatrillerin Operation Ragnarök. Kotimaassaan elokuva saapui teattereihin vuoden 2018 lopussa, vetoapunaan scifi-tapauksen The Unthinkable (Den blomstertid nu kommer) ennennäkemätön kassamenestys. Hillerin edellinen ohjaus, miehen itsensä käsikirjoittama kauhutrilleri Psalm 21 (2009) päätyi kaupalliseen levitykseen myös Suomessa, joskin vain kotitallenteena.

Malmön teatterikorkeakoulun käynyt Hiller tunnetaan parhaiten näyttelijänä, joka on luonut monipuolisen uran sekä elokuvissa että tv-tuotannoissa. Tv-rooleista maineikkaimpia ovat merkittävät osat Arne Dahl -dekkarissa Pimeyden kutsu (2015) sekä Silta-menestyssarjan kakkoskaudella (2013). Elokuvatöistä on syytä nostaa esiin ainakin Robert Zemeckisin Beowulf (2007) ja viime vuonna Ruotsissa kuohuttanut 1970-luvun teini-idolikuvaus Ted – För kärlekens skull, joka päätyi Suomessa teattereihin ainoastaan länsirannikolla. Joku muistaa Hillerin varmasti myös splatter-komedia American Burgerin (2014) hullun kiilto silmissään virnistelevänä kokkihahmona.

Fredrik Hiller paikalla festivaalinäytöksissä:
To 11.4. klo 19.00 Operation Ragnarök (Korjaamo Elokuvasali)
La 13.4. klo 00.45 Operation Ragnarök (Dubrovnik)


Felice Jankell

Ruotsalaisen elokuvataivaan lupaavimpiin nuoriin kykyihin lukeutuva Felice Jankell (s. 1992) saapuu Helsinkiin esittelemään tuoreimman pääroolinsa Latinalaisen Amerikan genre-elokuvamestarin Adrián García Boglianon psykedeelisessä trilleriuutuudessa Black Circle (Svart cirkel). Kokonaan Ruotsissa ja ruotsiksi kuvatun poikkeuksellisen teoksen keskeisessä osassa nähdään myös puolentoista vuoden takainen Night Visions -vieras Christina Lindberg odotetussa comeback-roolissaan.

Jankellin valkokangasura käynnistyi jo varhaisteini-iässä lastenelokuvasta Percy, Buffalo Bill och jag (2005). Todelliseen nousuun se kääntyi vuonna 2014, jolloin Jankell esiintyi pääosassa Magnus Hedbergin ohjauksessa Från djupet av mitt hjärta sekä Amanda Adolfssonin ohjauksessa Unga Sofie Bell. Jälkimmäisestä nuori kyky noteerattiin myös vuoden parhaan naispääroolin Guldbagge-ehdokkuudella.

Sittemmin ura on kehittynyt sekä tv-tuotantojen suuntaan että ulkomaille. Viime vuonna Jankell nähtiin keskeisessä osassa vankileirikuvauksessa Sobibor, joka valittiin lopulta Venäjän ehdokkaaksi parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-kisaan.
Kyntensä jo useasti osoittaneen Jankellin huimaa nousukiitoa perustelee osaltaan myös vahva kulttuuritausta. Äiti Annika Jankell on tunnettu tv-kasvo ja toimittaja, isä Thorsten Flinck on muusikko, näyttelijä, ohjaaja ja laajasti tunnettu kulttuuripersoona. Myös Felicen pikkusisko Happy Jankell luo uraa näyttelijänä.

Felice Jankell paikalla festivaalinäytöksissä:
Pe 12.4. klo 17.00 Black Circle (Andorra)
La 13.4. klo 16.30 Black Circle (Korjaamo Elokuvasali)


Robert Krzykowski

Bostonilainen Robert Krzykowski tuo Helsinkiin ensimmäisen pitkän ohjauksensa, legenda Sam Elliottin pääosittaman lajityyppielokuvan omintakeisen ja älykkään hybridin The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot. Krzykowski on myös työskennellyt omaan käsikirjoitukseensa perustuvan elokuvan yhtenä päätuottajana. Executive-tuottajan tittelillä hän on onnistunut saamaan hankkeeseen mukaan myös ohjaajalegenda John Saylesin ja erikoistehostevelho Douglas Trumbullin. Krzykowskin näkyvin meriitti elokuva-alalla ennen omaa esikoista on ollut tuotantokoordinaattorin sekä tuottajan työ Lucky McKeen Jack Ketchum -filmatisoinnissa The Woman, joka voitti myös Night Visions -festivaalin yleisöpalkinnon vuonna 2011. Krzykowski on niittänyt mainetta myös sarjakuvapiirtäjänä, jonka tunnetuin luomus on kulttimaineeseen kohonnut kauhuteemainen strippisarjakuva Elsie Hooper.

Robert Krzykowski paikalla festivaalinäytöksissä:
To 11.4. klo 21.15 The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot (Korjaamo Kulmasali)
Pe 12.4. klo 16.45 The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot (Korjaamo Elokuvasali)
La 13.4. klo 18.30 The Man Who Killed Hitler and then the Bigfoot (Dubrovnik)


Noy Levin

Noy Levin (s. 1990) saapuu Israelista Helsinkiin juhlistamaan lyhytelokuvauutuutensa Igor the Vegan Vampire maailmanensi-iltaa Night Visions -valkokankailla. Tel Avivin yliopiston The Steve Tisch School of Film and Televisionissa elokuvaa opiskellut Levin on tehnyt vuodesta 2017 saakka absurdiin kallellaan olevia lyhytelokuvia työparinsa Ori Halevyn kanssa. Igor the Vegan Vampire on kaksikon neljäs yhteinen ohjaus. Levin on myös laajentanut valmistumisensa jälkeen työnkuvaansa lyhytelokuvista ja web-sarjoista näyttämölle.

Noy Levin paikalla festivaalinäytöksissä:
Ke 10.4. klo 21.00 I Am Toxic -näytöksen alkukuvana (Dubrovnik)
To 11.4. klo 21.15 Fright Night: Part II -näytöksen alkukuvana (Andorra)


Johannes Nyholm

Johannes Nyholm (s. 1974, Uumaja) lukeutuu ruotsalaisen nuoremman polven elokuvantekijäkaartin kansainvälisesti kiitetyimpään ja omaäänisimpään kärkiryhmään. Hänen nyt Helsinkiin mukanaan tuomansa uutuus Koko-di Koko-da vahvisti mielikuvaa entisestään, kun se sai liki yksimielisesti ylistävän vastaanoton kriitikoilta Yhdysvaltain maineikkaimmalla elokuvafestivaalilla Sundancessa tammikuussa 2019.

Nyholmin esikoispitkä Jättiläinen (Jätten, 2016) sai ensiesityksensä maailman suurimmalla elokuvafestivaalilla Torontossa, voitti Ruotsin Jusseissa eli Guldbagge-kisassa parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvan palkinnot sekä esitettiin vuonna 2017 Suomessakin sekä Espoo Ciné – että Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Menestys oli loogista jatkoa Las Palmas -lyhytelokuvan (2011) vastaanotolle, joka oli poikkeuksellisen haltioitunut sekä kotimaassaan että kansainvälisillä areenoilla.

Johannes Nyholm paikalla festivaalinäytöksissä:
Pe 12.4. klo 21.00 Koko-di Koko-da (Korjaamo Elokuvasali)
La 13.4. klo 20.45 Koko-di Koko-da (Andorra)


Julian Richards

Julian Richards (s. 1965, Newport, Wales) on 1990-luvulla ohjaajanuransa aloittanut kauhu- ja fantasialajityyppien erikoisosaaja, joka saapuu Helsinkiin peräti kahden uutuuselokuvansa kanssa. Georgian Tbilisissä kuvattu Daddy’s Girl edustaa naisenergialla ladatun modernin kauhun rosoisempaa laitaa, Los Angelesissa tehty Reborn puolestaan ajanmukaistaa Stephen King -klassikoita Carrie ja Tulessa syntynyt.

Lontoossa asuvan Richardsin aiemmista ohjauksista tunnetaan parhaiten Cliffhanger-tähti Craig Fairbrassin pääosittama esikoinen Darklands (1996) ja pienen budjettinsa edukseen kääntänyt sarjamurhaajatarina The Last Horror Movie (2003). Ohjaustöiden ohella Richards työskentelee perustamansa, genre-elokuvien kansainväliseen myyntiin keskittyvän Jinga Films -yhtiön johtajana.

Julian Richards paikalla festivaalinäytöksissä:
La 13.4. klo 18.45 Daddy’s Girl (Korjaamo Elokuvasali)
La 13.4. klo 23.00 Reborn (Dubrovnik)


Aleksey Sidorov

Sekä elokuva- että tv-tuotannoissa ohjaajana, kirjoittajana ja tuottajana Venäjällä kunnostautunut Aleksey Sidorov (s. 1968, Severodvinsk, Neuvostoliitto) niitti jonkin verran kansainvälistä huomiota jo nyrkkeilyn maailmaan sijoittuneella esikoisohjauksellaan Shadowboxing (Boy s tenyu, 2005). Pankki räjähti totaalisesti alkuvuodesta 2019, kun toiseen maailmansotaan sijoittuva, Sidorovin kirjoittama ja ohjaama toimintaseikkailu T-34 alkoi rikkoa katsojaennätyksiä liki ennennäkemättömällä vauhdilla. Kotimaansa ykköspuheenaiheiden joukoon kohonnut teos kipusi katsojatilastoissa lopulta Venäjän kaikkien aikojen toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Aleksey Sidorov paikalla festivaalinäytöksissä:
To 11.4. klo 16.30 T-34 (Andorra)
Pe 12.4. klo 21.15 T-34 (Korjaamo Kulmasali)