Thriller – A Cruel Picture / Bo Arne Vibenius

  • Maa ja Vuosi: Ruotsi 1973
  • Kesto: 104 min
  • Ohjaus ja Käsikirjoitus: Bo Arne Vibenius
  • Tuotanto: Bo Arne Vibenius
  • Kuvaus: Andreas Bellis
  • Musiikki: Ralph Lundsten
  • Rooleissa: Christina Lindberg, Heinz Hopf, Despina Tomazani, Per-Axel Arosenius, Solveig Andersson
  • Formaatti: DCP

a.k.a. Thriller – En Grym Film / They Call Her One Eye

Nyt ollaan harvinaisen äärellä. Bo Arne Vibeniuksen Thriller – A Cruel Picture on kautta aikojen pahamaineisin pohjoismainen kulttielokuva. Sensuurin, kohujen ja tekijänoikeusriitojen ikänsä vainoaman elokuvan esittäminen valkokankaalla on myös tapaus, jonka ei vuosiin uskottu olevan enää mahdollista.

Sitten Ruotsin elokuvainstituutti sai käsiinsä hyväkuntoisen filmikopion ja restauroi siitä uudenveroisena kimaltelevan 4K-version. Se sisältää kaiken vuosien varrella poistetun väkivallan ja tukholmalaisilla pornoklubeilla kuvatun autenttisen seksin. Night Visions esittää ruotsalaisen sleazen kruununjalokiven ensi kertaa Suomessa – pääosanesittäjä Christina Lindbegin kunnioittaessa historiallista tilaisuutta vierailullaan.

Thriller on läpeensä hyytävä variaatio yhä ajankohtaisesta ihmiskauppateemasta. Frigga on suloinen maalaistyttö, jonka viattomuuden perverssi setämies riistää jo pikkulapsena. Trauma vie tytöltä puhekyvyn, mutta pahin on vielä tulossa. Aikuinen Frigga (Lindberg) astuu väärän miehen kyytiin ja päätyy vuosien huume- ja hyväksikäyttöhelvettiin. Sen jäljiltä naisen ainoan jäljellä olevan silmän kirkastaa vain yksi asia: kosto.

Vibeniuksen timanttisessa ohjauksessa Ruotsi on ikuisen syksyn maa, jonka täydellisen pinnan alla on pelkkää saastaa. Kansankodin idylli nostaa tapahtumien kuumottavuuden uudelle tasolle. Thriller ei kuitenkaan keskity rypemiseen: jaloilleen päästyään Frigga on aktiivinen toimija, joka valmistelee kostonsa huolella. Lindbergin maaginen roolisuoritus tekee hahmosta unohtumattoman koston enkelin. Quentin Tarantino kumartaa tälle syvään Kill Bill -elokuvissa.

Suomen ensi-ilta

Samasta sarjasta