Salyut-7 / Klim Shipenko

  • Maa ja Vuosi: Venäjä 2017
  • Kesto: 121 min
  • Ohjaus: Klim Shipenko
  • Käsikirjoitus: Alexey Chupov, Natalya Merkulova, Aleksey Samolyotov
  • Tuotanto: Bakur Bakuradze, Yuliya Mishkinene, Sergey Selyanov, Natalia Smirnova, Anton Zlatopolskiy
  • Kuvaus: Sergey Astakhov, Ivan Burlakov
  • Rooleissa: Vladimir Vdovichenkov, Pavel Derevyanko, Aleksandr Samoylenko, Oksana Fandera, Lyubov Aksyonova, Mariya Mironova, Polina Rudenko
  • Formaatti: DCP

Vuoden vauhdikkain avaruuselokuva tulee Venäjältä. Salyut-7:n aiheena on avaruushistorian monimutkaisin pelastusoperaatio, josta on tehty henkeäsalpaava trilleri.

Vuonna 1985 Neuvostoliiton avaruusohjelma menetti odottamatta yhteyden miehittämättömään Saljut-7-avaruusasemaan. Ainoa ratkaisu oli lähettää kaksi kosmonauttia avaruuteen käynnistämään asema uudestaan ennen kuin se putoaisi Maahan ja aiheuttaisi valtavaa tuhoa sekä fyysisesti että Neuvostoliiton imagolle.

Ongelmana oli, että kukaan ei ollut koskaan telakoitunut avaruudessa hallitsemattomasti kieppuvaan objektiin. Operaatiota hankaloitti se, että ainoa telakoitumisen mahdollisesti hanskaava kosmonautti oli lentokiellossa.

Salyut-7:ää on verrattu Gravityyn ja Apollo 13:een, eikä turhaan. Upea kuvallinen toteutus saa nauttimaan joka hetkestä, kun odottamaton kriisi toisensa jälkeen pitää katsojan penkin reunalla. Eivätkä kriisit jää avaruuteen: Maan pinnalla kosmonautteja uhkaavat niin kansalaisista piittaamaton Neuvosto-armeija kuin absurdiuteen venyvä länsimainen propagandakin.

Tuotantoyhtiön mukaan elokuvasta 40 minuuttia on kuvattu painottomassa tilassa ja 20 minuuttia avaruudessa. Vodkashotit leijuvat ilmassa siinä missä vesipisarat ja ihmisetkin. Digitaalista aikaa edeltäneiden avaruuslentojen uhkarohkeus tuntuu sukupuolesta riippumatta munaskuissa.

Eeppiset scifi-tarinat eivät ole äveriäiden jenkkistudioiden yksityisomaisuutta. Tämä itäblokbuster todistaa, että avaruudessa kukaan ei välitä mitä kieltä puhut.

Suomen ensi-ilta

Samasta sarjasta