Neitoperho / Auli Mantila

  • Maa ja vuosi: Suomi 1997
  • Kesto: 93 min
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Auli Mantila
  • Tuotanto: Tero Kaukomaa
  • Kuvaus: Heikki Färm
  • Rooleissa: Leea Klemola, Elina Hurme, Rea Mauranen, Henriikka Salo, Robin Svartström
  • Formaatti: 35 mm

Niin kuin todellisilla taideteoksilla on tapana, Auli Mantilan esikoisohjaus pakenee määritelmiä.

Neitoperho on psykologisen trillerin sokkeli. Päähenkilö Eevi (Leea Klemola) on kuitenkin aivan liian arvaamaton mahtuakseen tavanomaisiin diagnooseihin. Eevin tarina etenee road movien lailla, mutta kyseessä ei ole tavanomainen kasvutarina.

Eevin pakkomielteissä on kauhuelokuvista tuttuja elementtejä ja Neitoperhon maailmassa selittämättömiä seksuaalisia pohjavireitä. Mantila ei kuitenkaan pura niitä halvoiksi kliimakseiksi.

Ei ihme, että yksi kautta aikojen omaperäisimmistä kotimaisista elokuvista on vedonnut niin kauhun ystäviin kuin taide-elokuvaentusiasteihin.

Sisarensa (Elina Hurme) nurkissa asuva Eevi etsii jotain, mistä saada kiinni. Hän varastaa siskonsa auton ja kaasuttaa kohti Keski-Suomea. Eevi kaipaa huomiota ja hyväksyntää, mutta ei osaa samastua muiden tarpeisiin. Pettymysten kasaantuessa läpitunkeva tahdonvoima ottaa vallan kohtalokkain seurauksin.

Mantila kirjoittaman ja John Fowlesin The Collector -romaanista (1963) inspiraationsa ottaneen elokuvan voimanlähteenä on Klemolan uskomaton roolisuoritus. Eevi on alkuvoimaa säteilevä luonnonlapsi, jossa haavoittuvaisuus ja vaara yhdistyvät ikimuistoisella tavalla.

Klemolan ja Eevin uhria näyttelevän Rea Maurasen yhteisissä kohtauksissa liikutaan niin hienovireisillä psykologisilla taajuuksilla, että harva elokuvantekijä niitä edes tunnistaa. Suomalaisen elokuvan naiskuvaa Neitoperho remontoi moukarilla.

Venetsian elokuvajuhlillakin esitetty Neitoperho oli ensimmäinen pitkä elokuva näyttävät urat tehneelle tuottaja Tero Kaukomaalle (Iron Sky) ja kuvaaja Heikki Färmille (Tyhjiö).

”Mantila on myös aito kertoja, joka kiertää katsojan pikkusormensa ympäri”
– Helena Ylänen / Helsingin Sanomat

”Eevissä onkin aimo annos vinksahtanutta Hannibal Lecterin oppityttöä, joka tuntuu olevan sodassa koko maailman kanssa”
– Juhani Nurmi / Kaleva

”Valkokankaiden tytöt eivät enää välttämättä kulje näteissä mekoissa suu sievästi supussa”
– Hanna Kangasniemi / Turun Sanomat

Samasta sarjasta