Mansfield 66/67 / P. David Ebersole, Todd Hughes

  • Maa ja Vuosi: USA 2017
  • Kesto: 84 min
  • Ohjaus ja Käsikirjoitus: P. David Ebersole, Todd Hughes
  • Käsikirjoitus: Larra Anderson, P. David Ebersole, Todd Hughes
  • Kuvaus: Larra Anderson, John Tanzer
  • Musiikki: Robert Davis, James Peter Moffatt
  • Formaatti: DCP
  • Mukana: mm. John Waters, Mamie Van Doren, Mary Woronov, Kenneth Anger, Tippi Hedren

Mansfield, Marilyn ja Mamie ovat ne kolme Ämmää, jotka muistetaan esimerkiksi Pulp Fictionin baarikohtauksen tarjoilijahahmoina. Tähtiblondikolmikko tuli yhtä lailla tutuksi 1950- ja 60-lukujen Amerikan sensaatiolehdistön otsikoista. Traagisesti ja epämääräisissä olosuhteissa päivänsä päättivät sekä Marilyn Monroe että Jayne Mansfield.

Vinksahtaneesti kiehtova pop-kulttuuridokumentti Mansfield 66/67 fokusoi nimensä mukaisesti Mansfieldin huuruisiin viimeisiin vuosiin 1960-luvun lopulla. Sitä ennen piirretään taitavasti taustoittaen kuva tähden kultavuosista ja Yhdysvaltojen tuolloisesta (pop-)kulttuuri-ilmapiiristä. Ohjaajapariskunta Ebersole ja Hughes on kunnostautunut aiemmin myös Night Visionsissa valloittaneen Hohto-dokumentin Room 237:n executive-tuottajina.

Merkillisin ja samalla synkin luku Mansfieldin hurjassa tarinassa liittyy Anton LaVeyhyn. Saatanan kirkon ylipapin ja parhaat päivänsä nähneen filmitähden läheinen suhde näytti ensin julkisuustempulta, mutta oli sittenkin jotain enemmän. Viimeisiin vuosiin liittyy kirouksia ja kuolemaa tavalla, joka kylmää aidosti.

Vyyhtiä purkaessaan Mansfield 66/67 muuttuu myös riemastuttavaksi tarinaksi LaVeystä, sensaatiohakuisesta pimeyden voimilla flirttailijasta ja provokaattorista, jonka temppujen rinnalla Kauko Röyhkän ja Marilyn Mansonin satanismihörhöilyt ovat vain puisevaa puuhastelua.

Haastateltavien joukko on katu-uskottava myös genrenäkökulmasta: näkemyksiään tarjoilevat trion onnekkaimman jäsenen Mamie Van Dorenin lisäksi muun muassa aina yhtä innostava John Waters, underground-guru Kenneth Anger ja kulttinäyttelijä-kirjailija Mary Woronov.

Suomen ensi-ilta

Samasta sarjasta