Walerian Borowczyk:

TOHTORI JEKYLLIN NAISET

 

a.k.a. Blood of Dr Jekyll / Docteur Jekyll et les femmes * Ranska 1981 * 35 mm * 92 min. * Maxim 1 la 2.11. klo 23.00

 

 

Viktoriaanisen Lontoon parempi väki kokoontuu juhlimaan tri Henry Jekyllin ja neiti Fanny Osbournen kihlausta. Talossa on myös tuntematon seksuaalimurhaaja, jonka uhreiksi kelpaavat miehet, naiset ja alaikäiset säätyyn katsomatta. Patologin asiantuntija-arvion mukaan mysteerimiehen ”ase” on kokoa 35 x 6 cm. What the f**k is going on?

 

Pääosanesittäjä Udo Kierin omiin suosikkeihin kuuluva Walerian Borowczykin Tohtori Jekyllin naiset on kauhuklassikon demoninen, yllättävä, tyylikäs ja kauttaaltaan hypnoottinen tulkinta. Palkittu puolalaisohjaaja keskittyy kursailematta R. L. Stevensonin romaanin pimeimpään puoleen: yläluokan seksuaali- ja väkivaltavietteihin, jotka motivoivat hyvämaineisen tiedemiehen muuttumaan sadistiseksi hirviöksi.

 

Keskeinen uudistus on se, että myös tohtorin kihlattu (Marina Pierro, Living Dead Girl) ryhtyy hurjaan muodonmuutokseen veren maku suussa. Fanny Osbornella on sama nimi kuin Stevensonin vaimolla – naisella, joka kauhuissaan käski kirjailijan polttaa romaanin ensimmäisen ja hurjemman version. Vanhojen alakulttuuriharvinaisuuksien keräilijänä tunnettu Borowczyk väitti (tuskin tosissaan) löytäneensä kirjastojen kätköistä kadonneen alkuperäistekstin. Todellisuudessa hän tarjoaa vahvan kuvitelman siitä, mitä se olisi voinut olla.

 

1800-luvun Lontoon varjoisien näkymien rakentajana Borowczyk on kaukana BBC-pukudraamojen tylsyydestä. Jokainen kuva kelpaisi gallerian seinälle ja esineet on valittu tarkalla antiikkifriikin silmällä. Tiukan syntikkamusiikin tehostama yleisfiilis on kuin uppoavassa sukellusvenessä, mutta ilmassa on myös pirullista huumoria ja outoa romantiikkaa.

 

Kirkasotsainen mutta aina hieman epäilyttävä Kier on erinomainen Jekyll. Kaavasta poiketen Hyde-osuuden vetää aidosti pelottava kyynaama Gérard Zalcberg. Muita keskeisiä kasvoja ovat Jess Francon luottomies Howard ”tohtori Orloff” Vernon sekä Stanley Kubrickin brittielokuvien käppänähahmo Patrick Magee turhantärkeänä kenraalina.

 

Kotitallennemarkkinoilta vuosikymmeniksi kadonnut ja muutenkin harvinainen helmi nähdään kotimaisilla kielillä tekstitettynä 35 mm -filmikopiona. Night Visions -ministeri Antti Suonion sensuroimattomaksi entisöimä printti voi hyvin olla KAVA:n eli elokuva-arkiston suurin eurokauhuaarre.

 

IN ENGLISH

 

”Borowczyk’s version of the famous Stevenson story is set in a house which none of the characters seem able to leave, no matter how hard they try. They are gathered together to celebrate the engagement of Jekyll and Fanny Osbourne. The good doctor keeps vanishing mysteriously and in his place a reptilian and violently sadistic Mr Hyde appears. With its throbbing, doomy electronic soundtrack, claustrophobic atmosphere and a genuinely evil performance from Gérard Zalcberg, Bloodbath of Dr Jekyll is a difficult film to forget. Once it gets there, its grip never relaxes.”

– Pete Tombs & Cathal Tohill: Immoral Tales

 

”Strange and outrageous beauty which seems to emanate from that place where our fears are also desires.”

– Cpea / Time Out London

 

”I find Dr Jekyll and Mr Hyde by Borowczyk very erotic”

– Udo Kier

 

Ohjaus, käsikirjoitus ja lavastus: Walerian Borowczyck * Tuotanto: Ralph Baum, Robert Kuperberg, Jean-Pierre Labrande * Kuvaus: Noel Very * Musiikki: Bernard Parmeggiani * Leikkaus: Khadicha Barhia. * Rooleissa: Udo Kier, Marina Pierro, Howard Vernon, Patrick Magee, Gerard Zalcberg